Hoppa till huvudinnehåll

FNB: Pentti Siimes död

Skådespelaren Pentti Siimes.
Skådespelaren Pentti Siimes. Bild: AOP / Jari Tertti Pentti Siimes,skådespelare

Skådespelaren Pentti Siimes är död, rapporterar Finska notisbyrån.

Pentti Siimes led av en långvarig sjukdom. Han avled på torsdag kväll.

Han blev 87 år gammal.

Pentti Siimes är känd för stora filmroller och tv-framträdanden.

Siimes medverkade bland annat i filmen Okänd Soldat och i Kommissarie Palmu-serien samt på Nationalteatern i flera årtionden. Han tilldelades Pro Finlandia-medaljen år 1982 för sitt livsverk.

Pentti Siimes föddes 1929 i Helsingfors. Han studerade vid den finska teaterskolan 1951-53 och var 1953-92 anställd på Finlands nationalteater (Kansallisteatteri).

Han gjorde många roller som komiker och karaktärsskådespelare. Han hade en förmåga att belysa olika karaktärer intelligent och med små medel.

Pentti Siimes anses också ha hört till de skådespelare som har förmågan att skapa ett gott repetitionsklimat och en levande kontakt till publiken.


Han spelar inte hjältar utan tänkande antihjältar.
― Uppslagsverket Finland

En av Siimes förnämsta roller var Philip i Christopher Hamptons Filantropen där han spelade en skickligt undanglidande typ som vill vara alla till lags. Också rollen som girigbuken Geronte i Molières Scapins rackartyg samt Erik IV och slaven Clov i Becketts Slutspel hör till hans stora roller.

Som pensionär medverkade Siimes på Helsingfors stadsteater i Edward Albees Vaa'an kielellä mot Ritva Valkama och i storsuccén Kvartetten som i början av 2006 hade gått i fyra år.

(Källa: Uppslagsverket Finland)


Läs också