Hoppa till huvudinnehåll

"Fotbollsderbyn är precis vad Åbo behöver"

fc inter fans tågar in till arenan
FC Inters supportertåg utanför Kuppis fotbollsstadion. fc inter fans tågar in till arenan Bild: Yle / Peter Karlberg FC Inter Åbo

Genom 2-0 i den avgörande ligakvalmatchen mot rivalen TPS visade FC Inter att man fortfarande är Åbos bästa fotbollslag. Efter matchen träffade Yle Åboland en svensk som hyllade derbystämningen.

Svensken Jacob Löfgren kommer från Gävle, men bor och jobbar i Åbo. Den här kvällen var han en av 6855 personer som hade tagit sig till Kuppis fotbollsstadion för att se den avgörande ligakvalmatchen mellan de två Åborivalerna FC Inter och TPS.

När Yle Åboland intervjuar Jacob Löfgren har en Interhalsduk på sig. Något som visar sig vara en slump.

- Jag råkade gå in på en pub nära där jag bor här i Åbo och där råkade det sitta en massa Interfans. Så det slutade med att jag var med i paraden, vilket var trevligt. Det här är den första ligamatchen jag ser i Finland. Jag ville se vad den finska publiken har för drag och nog var det ju drag!

Bra med folk, bra drag och bra stämning på läktarna.

Det var alltså första gången Jacob Löfgren såg en finsk ligamatch. Det var däremot definitivt inte första gången han såg en fotbollsmatch eller ett derby.

- Det är kul när det är sådan här riktig derbykänsla med två klackar. Vi fick även se lite rök när Interklacken brände av lite rökpatroner på vägen in till arenan och TPS hade lite eld på sin sida med pyroteknik. Så det här kändes verkligen som en fotbollsmatch för mig som är van vid att gå på fotboll. Bra med folk, bra drag och bra stämning på läktarna. Derby är bra för fotbollen, det blir en annan stämning och det är precis sådant här som Åbo behöver.

Hur fortsätter kvällen för din del?

- Jag vet inte ännu. Jag blev inbjuden till en efterfest och eftersom jag kom hit med Inters supportrar så lämnar jag som Intersupporter. Jag far någonstans dit de far och så ser vi vad som händer. Nu har jag ett nytt hemmalag, säger Jacob Löfgren.

TPS fans kör pyroteknik strax innan matchen börjar.
TPS fans kör pyroteknik strax innan matchen börjar. TPS fans kör pyroteknik strax innan matchen börjar. Bild: Yle / Peter Karlberg Turun Palloseura (fotboll)

Supporten Roland Karlsson har stöttat Inter i väldigt många år. Han är nöjd över att få se ligafotboll i Kuppis även nästa säsong, men sågar samtidigt FC Inters säsong.

- Helt onödigt att hamna i det här kvalläget, fast det är skönt att det nu är över, säger han efter matchen.

"Vi har i alla fall gjort en bra säsong"

TPS-lägret som tågar ut från Kuppis fotbollsstadion lämnar området med sänkta huvuden, men en supporter stannar till och sammanfattar fansens tankar.

- Vi spelade helt ok, men vi lyckas inte göra mål. Samtidigt gör Inter en bra match och vinner ändå med 2-0. Vi har i alla fall gjort en bra säsong, vi blir tvåa i division ett och det känns som att vi går upp nästa säsong i stället. Nu får man börja fokusera mer på TPS ishockeylag och hoppas på att de vinner ligan den här säsongen.