Hoppa till huvudinnehåll

Hösten är den bästa tiden att hänga upp fågelholkar

Fågelholk i Vasa.
Städa och häng upp fågelholken nu. Fågelholk i Vasa. Bild: YLE/Lisa Salwathura fågelholk

Första snön påminner oss om att ta hand om våra flygande vänner i naturen. Plocka fram fågelbordet och städa fågelholken. Det är inte heller för sent att hänga upp nya fågelholkar. Tvärtom är hösten den bästa tiden för det!

- Den rätta tiden att hänga upp fågelholkar är just nu. Trots att fågelungarna redan flugit ut ur boet använder fåglarna ännu holkar som skydd under mörka höstvintrar och genom hela vintern. Den gamla lärdomen vi fått i skolan, att hänga upp holkar på våren, härrör sig från att man skall hänga upp holkarna på våren innan flyttfåglarna återvänder från Afrika säger fågelentusiasten Urho Koponen som intervjuades av finska Yle.

- Det är viktigt att städa och putsa årets fågelholkar så att de är rena inför kommande säsong. Det gör sig lätt nu då holkarna är tomma, förklarar Urho Koponen.

Hur är det då med insektholkar, lönar sig det att också hänga upp sådana nu? Vi frågar Naturväktare Anders Albrecht:

- Det finns fjärilshotell som fjärilar gärna flyger in i, men de kan vara rena dödsfällan under våra kalla vintrar, varnar Anders Albrecht. Har man en sådan kan man lyfta in den i ett garage för att skydda invånarna både mot de hårdaste köldknäpparna och den varma vårsolen.

Vad kan man då göra för att hjälpa insekter övervintra?

- Då man krattar trädgården kan man lämna lite löv i knutarna. Vi har en källare där vi brukar låta dörren stå öppen på hösten så får vi in påfågelögon och nässelfjärilar, tipsar Anders Albrecht. Och så släpper vi ut dem på våren, tilläger han. Det är bara lite insekter i farten den här tiden på hösten. Vissa myggor flyger ännu om nätterna om man vill hjälpa dem övervintra, avslutar Anders Albrecht.

Onsdagen den 2.11 svarar Anders Albrecht och Hans Hästbacka på dina frågor om djur och natur i Naturväktarna i Yle Vega med start kl. 9.16.

Fråga Naturväktarna

Ring oss på numret 0600 11 12 13 eller skicka in din fråga direkt via formuläret nedan:

Skicka din fråga till Naturväktarna


Du kan också skicka e-postnatur@yle.fi

Kom ihåg kampanjen En miljon fågelholkar

Text: Annika Ljungberg, praktikant

Läs också

Natur

 • Tosteblåvingen är Finlands nationalfjäril

  Tosteblåvingen är Finlands nationalfjäril.

  Mer än 36 500 finländare har röstat fram vår nationalfjäril. Bland ett tjugotal kandidater valdes tosteblåvingen (Celastrina argiolus) med 17,3 procent av rösterna. Tosteblåvingen kan man hitta i så gott som hela landet, även i Lappland.

 • Trehundra orsaker varför man skall städa ur holkarna

  Många lever loppan i holkarna

  Förhoppningsvis har du städat ur dina fågelholkar medan det var minusgrader ute. Dels för att fåglarna börjat flytta in redan, men också för att holkarna innehåller mycket annat än lite mossa, gräs och en och annan kvist.

 • Myggorna är här - är du redo?

  Hjälper vitlök och öl mot myggor?

  Försommarens myggbett är värre än senare myggbett - sant eller falskt? Fem påståenden om myggbett.

 • En björn har rört sig i Solf

  Spår av björn mellan riksåttan och Rimal.

  En björn sågs på måndag kväll röra sig i Solf i Korsholm mellan riksåttan och Rimal. Det finns tydliga spår efter björnen och Anton Svens från Solf jaktförening bekräftar att det rör sig om björnspår.

 • Björn åt middag från soptunna i Ingå

  Björnen sprang också på golfbanan i Sjundeå.

  En björn har observerats i Degerby-Kopparnäsområdet i Ingå och i Störsvik i Sjundeå två kvällar i rad och ätit mat från en soptunna. Björnen har också rört sig kring golfbanorna i Störsvik. Polisen uppmanar den som ser björnen att ringa 112.

 • Nationalpark 9: Vekara

  Bottenhavets nationalpark på ön Vekara.

  På ön Vekara som ligger strax utanför Nystad kan du delta i ett internationellt arbetsläger och bli ett med naturen.

 • Nationalpark 10: Skärgårdshavet

  Bland kobbar och skär i Skärgårdshavets nationalpark.

  Skärgårdshavet är en av världens vackraste skärgårdar med mer än 40.000 öar, kobbar och skär. 8.000 av dem hör till Skärgårdshavets nationalpark.

 • Nationalpark 11 - Enskär

  Finlands yngsta nationalpark.

  Utanför Nystad ligger Finlands yngsta nationalpark – Bottenhavets nationalpark. Den består av fantastiska öar och ett stort havsområde. Ett av de populäraste besöksmålen är Enskär.

 • Nationalpark 12: Linnansaari

  Ett av Finlands vackraste insjölandskap.

  Linnansaari nationalpark ligger i närheten av Nyslott och stoltserar med ett av Finlands vackraste insjölandskap.

Nyligen publicerat - Natur