Hoppa till huvudinnehåll

Hösten är den bästa tiden att hänga upp fågelholkar

Fågelholk i Vasa.
Städa och häng upp fågelholken nu. Fågelholk i Vasa. Bild: YLE/Lisa Salwathura fågelholk

Första snön påminner oss om att ta hand om våra flygande vänner i naturen. Plocka fram fågelbordet och städa fågelholken. Det är inte heller för sent att hänga upp nya fågelholkar. Tvärtom är hösten den bästa tiden för det!

- Den rätta tiden att hänga upp fågelholkar är just nu. Trots att fågelungarna redan flugit ut ur boet använder fåglarna ännu holkar som skydd under mörka höstvintrar och genom hela vintern. Den gamla lärdomen vi fått i skolan, att hänga upp holkar på våren, härrör sig från att man skall hänga upp holkarna på våren innan flyttfåglarna återvänder från Afrika säger fågelentusiasten Urho Koponen som intervjuades av finska Yle.

- Det är viktigt att städa och putsa årets fågelholkar så att de är rena inför kommande säsong. Det gör sig lätt nu då holkarna är tomma, förklarar Urho Koponen.

Hur är det då med insektholkar, lönar sig det att också hänga upp sådana nu? Vi frågar Naturväktare Anders Albrecht:

- Det finns fjärilshotell som fjärilar gärna flyger in i, men de kan vara rena dödsfällan under våra kalla vintrar, varnar Anders Albrecht. Har man en sådan kan man lyfta in den i ett garage för att skydda invånarna både mot de hårdaste köldknäpparna och den varma vårsolen.

Vad kan man då göra för att hjälpa insekter övervintra?

- Då man krattar trädgården kan man lämna lite löv i knutarna. Vi har en källare där vi brukar låta dörren stå öppen på hösten så får vi in påfågelögon och nässelfjärilar, tipsar Anders Albrecht. Och så släpper vi ut dem på våren, tilläger han. Det är bara lite insekter i farten den här tiden på hösten. Vissa myggor flyger ännu om nätterna om man vill hjälpa dem övervintra, avslutar Anders Albrecht.

Onsdagen den 2.11 svarar Anders Albrecht och Hans Hästbacka på dina frågor om djur och natur i Naturväktarna i Yle Vega med start kl. 9.16.

Fråga Naturväktarna

Ring oss på numret 0600 11 12 13 eller skicka in din fråga direkt via formuläret nedan:

Skicka din fråga till Naturväktarna


Du kan också skicka e-postnatur@yle.fi

Kom ihåg kampanjen En miljon fågelholkar

Text: Annika Ljungberg, praktikant

 • FCC röstade som förväntat om nätneutralitetslagarna

  Telekommunikationsverket i USA tillåter olika hastigheter.

  De kontroversiella förändringarna i nätneutraliteten godkändes av amerikanska telekommunikationsverket FCC. Beslutet var väntat, men nu förflyttas kampen om det fria internet till domstolarna i USA.

 • Billigare dagvård i Åbo och Pargas

  Mindre bemedlade familjer och flerbarnsfamiljer gynnas.

  Barnfamiljer i både Åbo och Pargas kan nästa år se framemot sänkta dagvårdsavgifter, då en ändring i lagen om klientavgifter inom småbarnspedagogiken träder i kraft.

 • HJK värvade rysk målvakt

  Förstemålvakten Thomas Dähne flyttar till Polen.

  Regerande fotbollsmästarna HJK har värvat en rysk målvakt. 21-årige Maxim Rudakov lånas ut av Zenit S:t Petersburg för ett år. I avtalet ingår dessutom en option för ytterligare en säsong.

Läs också

Natur

Nyligen publicerat - Natur