Hoppa till huvudinnehåll

Kuqi undvek mardröm i ångestkvalet – Inter säkrade ligaplatsen

FC Inter
FC Inter spelar ligafotboll nästa säsong (arkivbild). FC Inter Bild: All Over Press fc inter,fotboll,FC Inter Åbo

En usel säsong utvecklades inte till ett fullständigt misslyckande. I det heta kvalderbyt mot TPS fixade FC Inter sin ligaplats – men det var en thriller hela vägen.

Inför den sista omgången i fotbollsligan hade FC Inter ett drömläge att undvika ett ångestfyllt kval. Borta mot avsågade jumbon PK-35 skulle det bara bli tre poäng och goda chanser att ta sig upp från kvalplatsen.

Det blev en skrällförlust i Vanda och därmed väntade ett dubbelmöte med Åborivalen TPS om ligaplatsen. I onsdags spelades det första mötet mellan lagen på Paavo Nurmi-stadion.

Den matchen slutade 0–0 och precis allt stod alltså på spel i säsongens sista match.

Missade jättechanser

Lördagens drabbning blev betydligt mer händelserik. Båda lagen skapade chanser i den första halvleken, men närmare än Guy Gnabouyous stolpskott kom man inte.

Direkt efter paus kom utdelningen – och det var hemmalaget som spräckte nollan. En lång hörna från Petros Kanakoudis ställde till med stora problem. Kosta Manev var framme och allt slutade med att han störde en försvarare så mycket att det blev självmål.

Efter fullträffen hade Inter flera superlägen att punktera dramat i Åbo. I en sekvens hade både Solomon Duah och Egzon Belica fritt fram att öka på, men krutet var dyblött.

Ett mål från vändning

I slutskedet växte thrillerfaktorn successivt och utmanaren TPS försökte böka sig fram till en avgörande kvittering. Ett mål var allt som krävdes för att division 1-laget skulle svänga på steken och ha ligaplatsen i bakfickan.

Utjämningen kom aldrig – trots att TPS skapade oreda i offensivt straffområde flera gånger. I stället avgjorde Bajram Nebihi när han avslutade en kontring till 2–0 i slutminuterna. Därmed lyckades FC Inter i säsongens elfte timme – med kniven mot strupen – säkra ligaspel även nästa säsong.

Samtidigt undvek tränarprofilen Shefki Kuqi den mindre smickrande bedriften att ha varit ansvarig för att ha fört både PK-35, som han lämnade mitt under säsongen, och FC Inter till degradering.

Resultat, ligakval 2:2

FC Inter–TPS 2–0 (0–0)
Mål: 1–0 självmål, 2–0 Bajram Nebihi.
FC Inter spelar ligafotboll nästa säsong efter totalt 2–0 i dubbelmötet.