Hoppa till huvudinnehåll

Lättad Stefan Håkans: Oerhört viktigt för Inters trovärdighet

Stefan Håkans med Captain's Ball-priset.
Stefan Håkans fick ta emot Captain's Ball-priset två dagar innan det klarnade att hans Inter hålls kvar i ligan. Stefan Håkans med Captain's Ball-priset. Bild: Pekka Sipola / All Over Press Stefan Håkans

Inför den avgörande kvalmatchen mot TPS sade Stefan Håkans att kampen har en marginell betydelse för FC Inters framtid. Efteråt medgav klubbfadern ändå att segern var oerhört viktig.

FC Inter är Stefan Håkans stora gunstlig. Han grundade föreningen 1990 för sin son Patrik, som numera jobbar i klubben. På torsdagen mottog Håkans det uppskattade Captain’s Ball-priset för sitt arbete för finländsk fotboll.

Inter är efter HJK det laget som har den längsta aktiva ligasviten i fotbollsligan. Sedan 1999 har det blåsvarta Åbolaget hållit till på högsta nivå.

På lördagen kunde allting ändra.

Efter 0-0 i det första kvalmötet med TPS väntade ett fullständigt öppet andra derby på Inters hemmaplan i Kuppis. Yle Sporten träffade Stefan Håkans en halvtimme före avspark.

– Jag är alltid nervös före en match och speciellt nu, erkänner Håkans inför vad som kallats alla tiders viktigaste Åboderby.

– Nog är det ju en stor match på alla sätt, men för Inters framtid har det en marginell betydelse. Vi fortsätter hur det än går.

Så det är ingen katastrof om ni faller?

– Nä, vi kommer igen.

Trovärdigheten bevarad

Nu blev det inte aktuellt att fundera över en framtid i division 1. Inter besegrade TPS med 2-0 och hålls kvar i ligan. Öppningsmålet kom några minuter i den andra halvleken – och då lugnade sig Håkans puls.

– Redan under den första halvleken kände jag att vi nog klarar det här. TPS är överraskande energiskt och skickligt, och kunde säkert platsa i ligan, men å andra sidan har vi ett så erfaret lag att jag efter 1–0-målet inte längre var bekymrad.

Degradering är ingen katastrof, konstaterade Håkans som sagt före kampen. Efteråt medger han ändå att segern var enormt värdefull.

– Nog är den ganska viktig för klubbens trovärdighet. Trots att klubben gjort ett gediget arbete och vår juniorsida är utmärkt, så är det absolut verkligt viktigt för klubben som helhet, oerhört viktigt.

”Lagbygget misslyckades”

Inter genomgick två tränarbyten under säsongen. Först försvann den långvariga lotsen Job Dragtsma, sedan fick holländarens tidigare parhäst Jami Wallenius chansen en stund, bara för att ersättas av Shefki Kuqi i augusti.

Inters tidigare profilspelare Mika Ojala och Timo Furuholm har kritiserat bristen på passion och hängivenhet i laget denna säsong, och Håkans medger att mycket gått snett.

– Lagbygget ända från början och motivationen i laget var kanske inte vad de borde varit.

Hur ska ni nu se till att det här inte upprepas nästa säsong?

– Vi får se till att få tränarsidan stabiliserad och att spelartruppen inte är så rörlig. Det är inte svåra saker, men man får jobba för det.

– Jag tänkte fara på semester på måndag, men jag tror jag stannar här ett par veckor till.

På måndag ska Håkans träffa Shefki Kuqi för att diskutera framtiden. Sedan tar semestern vid.