Hoppa till huvudinnehåll

Offensiven mot Tal Afar har inletts nära Mosul

Shiamuslimska milisgrupper har inlett den väntade offensiven mot Tal Afar med stöd av arméns stridsvagnar och det irakiska flygvapnet.
Shiamuslimska milisgrupper har inlett den väntade offensiven mot Tal Afar med stöd av arméns stridsvagnar och det irakiska flygvapnet. Shiamuslimska milisgrupper har inlett den väntade offensiven mot Tal Afar med stöd av arméns stridsvagnar och det irakiska flygvapnet. Bild: EPA/AMEL PAIN Irak,Tall ‘Afar (distriktshuvudort i Irak),Mosul

Shiamuslimska milisstyrkor i Irak har inlett en väntad offensiv mot den strategiskt viktiga staden Tal Afar som ligger drygt 50 kilometer väster om Mosul.

Staden är en viktig knutpunkt mellan Mosul och IS starkaste fästen i Syrien. Om eller när Tal Afar intas så är den viktigaste flyktvägen till Syrien bruten och Mosul i praktiken omringad.

- Målet är att bryta förbindelselänken mellan Mosul och Raqqa. Att fullfölja belägringen av Mosul och att befria Tal Afar, säger Ahmed al-Assadi som är talesman för de shiamuslimska milisgruppernas paraplyorganisation Hashed al-Shaabi.

Assadi tillade att man också tänker befria de närbelägna städerna Hatra och Tal Abta.

Oro för hämndaktioner

Tusentals shiamuslimska milismän som stöds av de styrande partierna samt grannlandet Iran, har samlats utanför Tal Afar.

Deras närvaro i provinsen Niniveh där Tal Afar och Mosul ligger har också väckt oro i ett av Iraks mest etniskt brokiga område.

FN och människorättsorganisationert har varnat för den ökade risken av hämndaktioner mot sunnimuslimer i en provins med bland annat kristna, shia- och sunnimuslimer samt jezidier.

Shiamuslimska milismän gjorde sig skyldiga till övergrepp mot sunnimuslimer bland annat då städerna Tikrit, Ramadi och Falluja befriades.

Både kurderna och sunnimuslimska politiker har motsatt sig milisgruppernas närvaro i Niniveh.

Även urgamla Hatra drabbas

Tal Afar hade knappt 100 000 invånare innan IS intog staden för två år sedan. Majoriteteten av stadens invånare är sunni- eller shiamuslimska turkmener.

Den kommande offensiven kan också hota den urgamla staden Hatra som är uppsatt på FN:s lista över världsarv.

Fornminnesplatsen som ligger nära en modern stad med samma namn har redan vandaliserats av IS men man befarar ännu större skador om jihadisterna förskansar sig i Hatra.