Hoppa till huvudinnehåll

Rajoy vann äntligen det stöd han behövde för att bilda regering i Spanien

Mariano Rajoy i Bryssel 21.10.2016
Mariano Rajoy i Bryssel 21.10.2016 Bild: EPA/YOAN VALAT Mariano Rajoy,Spanien

Den konservativa partiledaren Mariano Rajoy har segrat i en omröstning i parlamentet och har äntligen nått det stöd han behöver för att som premiärminister kunna bilda en minoritetsregering i Spanien.

Därmed har tio månaders politiska dödläge äntligen nått sitt slut. Landet har varit splittrat och har länge befunnit sig i kris men nu kan Spanien äntligen få en ny regering.

Nu ska Rajoys center-högerparti Partido Popular (PP) bilda en minoritetsregering. PP stöds av det mindre partiet Ciudadanos

Rajoy behövde enkel majoritet i parlamentet för att kunna återfå makten. Han fick 170 ja-röster medan 111 ledamöter röstade emot honom och 68 lade ner sin röst.

Rajoy säger att han utser sin nya regering på torsdag.

PSOE gav med sig i söndags

Det spanska socialdemokratiska partiet PSOE har länge vägrat släppa fram en högerregering ledd av Rajoy.

PSOE beslöt dock i söndags att lägga ner sina röster i den förtroendeomröstning som skulle hållas. Det här innebar att Partido Popular och dess ledare Mariano Rajoy gavs en möjlighet att bilda en minoritetsregering.

PSOE har plågats av inre stridigheter och dåligt väljarstöd under de senaste månaderna. Man befarade att partiet skulle förlora ännu mera av sitt väljarstöd till vänsterpartiet Podemos om man fortsatte att sätta käppar i hjulet för Partido Popular.