Hoppa till huvudinnehåll

Shefki Kuqi: Jag är Finlands "Special One"

Shefki Kuqi, SJK-Inter, hösten 2016.
Shefki Kuqi höll Inter kvar i ligan. Shefki Kuqi, SJK-Inter, hösten 2016. Bild: All Over Press / Marko Tuominiemi Shefki Kuqi

Människor som skäller på mig vet inte vad som händer bakom kulisserna, säger FC Inter-tränaren Shefki Kuqi som klarade sig undan med endast ett nedflyttat lag ur fotbollsligan 2016. Han jämför sig själv med José Mourinho.

Shefki Kuqi hade ”chansen” att göra tvivelaktig historia i fotbollsligan på lördagskvällen. Han lämnade den överlägsna jumbon PK-35 i somras och flyttade i augusti till Inter, som slutade näst jumbo och hamnade kvala om ligaexistensen.

Efter en mållös första kvalkamp mot lokalrivalen TPS fick Kuqi och alla andra i Inter till slut andas ut: Inter vann match nummer två med 2-0 och behåller sin ligaplats.

– Jag kände mig bra inför matchen, jag trodde och litade på att vår erfarenhet och kunskap kommer att synas i något skede, säger Kuqi till Yle Sporten efter drabbningen.

– Det var på inget vis en enkel match, vi mötte ett ungt och oerhört energiskt lag, men jag visste att om vi håller den egna buren ren, så gör vi nog det där målet.

Får energi av kritik

Målen kom genom de sena anskaffningarna Kosta Manev och Bajram Nebihi i den andra halvleken. Därmed uppfylldes även målsättningen Kuqi hade när han tillträdde – att hålla Inter i ligan.

Då vill Kuqi passa på att jämföra sig med José Mourinho.

– Jag måste säga att jag fått så mycket skit att jag nog kan kalla mig Finlands ”Special One”. Det här är det tredje året på raken som jag måste fajtas, säger han.

– Först höll jag Honka kvar i ligan, två månader senare föll klubben ihop. Sen lyfte jag PK till ligan och när jag stack, föll klubben ihop. Och nu kom jag hit mitt i säsongen, det har varit väldigt svårt men i slutändan belönas allt hårt arbete.

Tycker du att du förtjänat all skit du fått, har det varit rättvist?

– Jag vet inte om det varit rättvist eller inte. Människor får säga vad de vill, men de vet ganska lite om vad som händer utanför planen och bakom kulisserna. Alla har rätt till sin egen åsikt men jag har alltid sagt att jag bara får mera energi av att man skäller på mig.

Hur skulle du bedöma dina månader i Inter?

– Det var nog varit jättetrevligt och jag har njutit av varenda minut. Det har verkligen inte varit enkelt, men vi kom in i en bra svit efter landslagspaus och spelade 6-7 matcher utan förlust, det berättar någonting.

– Men förstås, vi hade lite för många kryss, vi borde ha säkrat ligaplatsen tidigare. Men jag kom hit för att hålla kvar Inter i ligan och det gjorde jag, så det känns väldigt fint.

Kuqis kontrakt med Inter sträckte sig endast till slutet av säsongen, men han meddelar att han gärna fortsätter i Åbo och ska så småningom inleda förhandlingarna om en förlängning.