Hoppa till huvudinnehåll

Strandvall avgjorde i sista backen – knep segern i första tävlingen

Matias Strandvall är en av två landslagsåkare i Minkens uppställning.
Matias Strandvall vann i Vuokatti. Matias Strandvall är en av två landslagsåkare i Minkens uppställning. Bild: Heidi Koivunen/All Over Press Matias Strandvall

Matias Strandvall och Ristomatti Hakola visade redan i kvalet att de skulle bli att räkna med i Vuokatti. Och i finalen var det till slut Strandvall som drog det längre strået.

En stor del av landslagsåkarna i sprint fanns på plats i Vuokatti då årets första tävling i Finlands cup avgjordes på lördagen. Det var också sprintkanonerna som gjorde upp om segern.

Kvalets snabbaste åkare Matias Strandvall och Ristomatti Hakola fick tidigt upp en lite lucka till de andra i finalen och i den sista backen lyckades Strandvall skaka av sig Hakola och knipa segern.

– När jag hade häng på Hakola inför sista backen så visste jag att jag skulle bli svår att slå. Samtidigt gjorde han också ett litet misstag där.

– Jag är ännu mitt uppe i en tuff träningsperiod just nu så jag hade inte så stora förhoppningar idag. När världscupen börjar så ska jag vara i gott slag, sa Strandvall efter tävlingen.

Bytte asfalt mot blöt snö

Förra veckan var Strandvall på träningsläger i Spanien tillsammans med resten av sprintlandslaget. Han medger att det var lite konstigt att gå från värmen i södra Europa till blötsnö i Vuokatti.

– Det viktigaste i dag var att få en tuff träning på snö. Vi snackade sinsemellan om att det var lite underligt att byta asfalt mot snö, men det är bara att vänja sig. Vi åker skidor på snö.

Strandvall vann till slut med knappt två sekunder före Hakola. Lauri Vuorinen slutade trea och Toni Ketelä fyra. Tävlingen gick i klassisk stil – något som gör att tävlingens vikt blir ännu mindre. Vinterns VM-sprint i Lahtis körs i fristil.

– Jag har satsat på fristil under träningssäsongen. VM i Lahtis finns i tankarna hela tiden.

Lindvall också i final

Christoffer Lindvall från IF Minken tog sig också till final och slutade på sjätte plats.

Juuso Haarala från IF Minken och Rikhard Mäki-Heikkilä från IF Femman tog sig vidare från kvalet men deras tävlingar tog slut i kvartsfinalskedet.

Resultat:

1. Matias Strandvall 3.06,96
2. Ristomatti Hakola +1,79
3. Lauri Vuorinen +4,67
4. Toni Ketelä +5,45
5. Anssi Pentsinen +8,65
6. Christoffer Lindvall +13,87