Hoppa till huvudinnehåll

Både ros och ris då Romu Keinänen i Karis hade öppet hus

Skrotbilar på en industrigård. Där finns också annat metallskrot. I mitten en stor grön container som det står Romu Keinänen på.
Bland annat gamla bilar blir till skrot hos Romu Keinänen i Bäljars i Karis. Skrotbilar på en industrigård. Där finns också annat metallskrot. I mitten en stor grön container som det står Romu Keinänen på. Bild: Yle/Helena Rosenblad Västnyland,Raseborg,Karis,romu keinänen

Många raseborgare och speciellt Karisbor passade på att besöka skrotföretaget Romu Keinänen som hade öppet hus i Bäljars i Karis på torsdagen (27.10). Flera besökare var imponerade över verksamheten, andra sade sig bli störda av ljudet då skrotet behandlas.

Drygt 70 personer tog sig en titt på företagets verksamhet. Bland dem Nisse och Harriet Rosenqvist från Snappertuna. De hade tidigare hämtat skrot till Romu Keinänen, men inte haft möjlighet att gå omkring inne på anläggningen.

De var båda imponerade av verksamheten och tycker att det är bra idé med öppet hus.

- Det är fantastiskt. Fast det har varit fult väder och regn så har man inte märkt att det har regnat. Så intressant har det varit, säger Harriet Rosenqvist.

Rundvandring bland metallskrotet

Besökarna fick gå på en rundvandring på området under ledning av Jyri Keinänen.

- Jag tycker att det var intressant att se hur det går till och vad de gör med skrotet, hur de klipper sönder skrotet och packar det och skickar det vidare, förklarar Nisse Rosenqvist.

På Romu Keinänen sorteras och behandlas skrot. Efter det körs största delen till Ingå hamn och exporteras vidare till flera olika länder och världsdelar.

En kvinna och en man står på en industrigård, i bakgrunden skrot. Personerna är Harriet och Nils Rosenqvist.
Harriet och Nisse Rosenqvist En kvinna och en man står på en industrigård, i bakgrunden skrot. Personerna är Harriet och Nils Rosenqvist. Bild: Yle/Helena Rosenblad rosenqvist nils,Karis,Raseborg,Västnyland

- Det är otroligt när de berättade att det far till Indien, Tyskland, Pakistan…, säger Harriet Rosenqvist.

Hon konstaterar att det inte är något jobb för den som inte vill bli smutsig.

- Det är mycket handarbete. Gubbarna står här och plockar för hand och sorterar. Det är ett hårt och smutsigt jobb.

Verksamheten växer

Tolv personer jobbar i dag på Romu Keinänen i Karis. Pamela Aalto har jobbat på kontoret sedan år 2011. Under de åren har verksamheten vuxit kraftigt och fler personer har anställts.

- Det kommer mer och mer skrot för var dag. Det kommer ganska stora mängder från mellersta Finland och nedåt. Ganska litet kommer från Raseborgsregionen.

Metallskrot i en grön container. Det stor Romu Keinänen på containern.
Metallskrot i en grön container. Det stor Romu Keinänen på containern. Bild: Yle/Helena Rosenblad karis,Karis,Raseborg,Västnyland

Aaltos jobb på kontoret går bland annat ut på att väga lasten, sköta pappersarbetet och ta emot de privata kunderna som kommer.

Hon får också ta emot samtal av bland annat grannar som klagar på buller från företaget och tycker att det borde flytta bort.

- Men visst kommer det också positiv respons.

Både positiv och negativ feedback på torsdagen

Då företaget hade öppet hus på torsdagen fick de anställda ta emot både ris och ros. Aalto säger att det kom mer positiv än negativ respons.

- Människor är väldigt positiva till att det finns ett företag som tar emot skrot. En äldre herreman sade att skrotet förr fanns i skogen och skräpade ned naturen. Nu hämtas det hit.

Metallskrot på en industrigård. Flera skrotbilar finns med i högen.
Skrotet exporteras till flera världsdelar. Metallskrot på en industrigård. Flera skrotbilar finns med i högen. Bild: Yle/Helena Rosenblad Västnyland,Raseborg,metallindustri,Karis

Flera grannar som tycker att bullret är störande passade också på att besöka Romu Keinänen på torsdagen.

En granne som besökte Romu Keinänen på torsdagen var Heikki Tallqvist. Han bor på Tårnbygatan 800 meter från företaget, på andra sidan rondellen i riktning mot Karis centrum.

- Jag kom för att titta varifrån ljudet kommer. Det är störande oljud hela tiden när man sitter ute och det är inte alls bra.

Tallqvist gick på en rundvandring tillsammans med vd Jyri Keinänen och förklarade samtidigt var han bor. De tittade på en karta tillsammans. Det visade sig att det inte finns något bullerskydd i riktning mot Tallqvists hus och Keinänen funderar på om de kunde bygga bullerskydd också i den riktningen.

Två män och en kvinna står på en industrigård. I bakgrunden blåa containrar.
Heikki Tallqvist, Jyri Keinänen och Pamela Aalto. Två män och en kvinna står på en industrigård. I bakgrunden blåa containrar. Bild: Yle/Helena Rosenblad Västnyland,Raseborg,aalto pamela,Karis

Men Heikki Tallqvist är inte övertygad om att bullerskydd hjälper.

- Det hjälper ju ingenting med bullerskydd. Det är ju inte bara i närområdet. När jag går till Köpmansgatan så hör jag samma ljud. Det pågår hela tiden.

Vill samarbeta med grannarna

Företaget har satsat stort på att bygga bullerskydd så att grannarna i Bäljars inte ska bli störda och de är beredda att bygga mer och ännu högre bullerskydd om det behövs.

De kommer bland annat att ha nya bullermätningar så fort vädret tillåter det i november, säger Pamela Aalto.

- Det får inte regna och det får inte blåsa.

Man med ryggen till svetsar. Det syns eld och gnistor.
Metallskrot svetsas isär. Man med ryggen till svetsar. Det syns eld och gnistor. Bild: Yle/Helena Rosenblad svetsare,Karis,Västnyland,svetsning,svetsare

Målet är att grannarna och företaget ska kunna samexistera.

- Vi måste i samarbete försöka få det så att alla skulle ha det bra.

Tallqvist tror inte att någonting kommer att förändras och att bullret kommer att fortsätta. Han är besviken på raseborgspolitikerna som tillåter industriverksamheten i Bäljars och konstaterar att ingen annan kommun skulle vilja ha en sådan här verksamhet.

Raseborg behöver jobb

Pamela Aalto har till en viss del förståelse för att grannarna upplever att bullret är jobbigt. Men samtidigt handlar det om ett industriområde.

- Men måste ju också tänka på att när man jobbar så kommer det ljud. Man kan inte jobba utan ljud. Alla upplever ju ljudet på olika vis. En del tycker att det är störande, en del tycker att det inte är det.

Varken Harriet eller Nisse Rosenqvist förstår klagomålen över att företaget skulle störa.

Stora mängder metallskrot väntar på att få krossas. I mitten en gammal röd traktor som ska krossas.
Också traktorer blir till skrot. Stora mängder metallskrot väntar på att få krossas. I mitten en gammal röd traktor som ska krossas. Bild: Yle/Helena Rosenblad Raseborg,skrot,Karis,Västnyland,industriområden

- Det är ju klart att en sådan här verksamhet måste föra oljud. Men jag tycker att det ju har avskärmat ganska bra. Det kanske är sådana människor som måste gnälla på allt, funderar Nisse Rosenqvist.

- Man måste ju förstå att det måste finnas industri. Det behövs arbetsplatser. Det har ju annars också varit dåligt i trakten, säger Harriet Rosenqvist.

Pamela Aalto säger att flera grannar också har gett positiv respons efter att bullerstaketet har byggts och konstaterat att saker och ting går framåt.

Tar emot allt skrot

Vem som helst kan hämta skrot till företaget i Bäljars.

Det kan vara allt från trädgårdsgungor till stora tankar. Företaget tar också emot blyackumulatorer, koppar, mässing och aluminium, berättar Aalto.

- Det finns egentligen inget skrot som man inte kan hämta. Allt skrot som man vill bli av med kan man hämta hit avgiftsfritt. Vi har öppet vardagar mellan klockan 7 och 16 och då får man hämta skrot hit.

Om man hämtar mer än 500 kg vanligt skrot kan man få betalt. För metaller och blyackumulatorer får man betalt per kilogram.

Romu Keinänen hämtar också skrotbilar gratis hos kunder i regionen. Också stora mängder skrot kan de hämta gratis hos invånarna.