Hoppa till huvudinnehåll

Det finska modets nya elegans

Konstnären Johanna Oras poserar i en grön klänning med blommor.
Johanna Oras bär en sidenklänning med tryck från det egna konstverket Midsommarnatt. Konstnären Johanna Oras poserar i en grön klänning med blommor. Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola muotikuu

Det händer något i det finska modet just nu. Vi har tagit ett steg mot ett nytt vågat och självständigt skapande. I festkreationer syns både konstverk och glitter.

Konstverk på catwalken

Konstnären Johanna Oras naturmystik i form av en nordisk midsommarnattsdröm med mörk skog och mytompsunna växter har blivit tryckt på ett sidentyg. Konstverket Juhannusyö, Midsommarnatt, är ursprungligen målat med oljefärg.

Festklänningen med de just nu så heta volangerna är designad av Jaana Varkki-Terho. Hon kom på idén att samarbeta med den internationellt kända konstnären som studerat i Florens och Sankt Petersburg. Johanna Oras målar i den sydfranska staden Cagnes-sur-Mer.

Johanna Oras har ett historiskt grepp i sin konst. Det är ofta något barockt över hennes majestätiska konstverk. I hennes konstnärshem i Punkaharju finns flera iscensatta stilleben i biedermeier-stil. Föremålen kan vara allt från en rutig Burberry-scarf till en väska av Louis Vuitton.

Fenomenet med att kombinera konst och mode kan man också se hos flera franska modehus i höst. Arkitektoniska konstverk trycks på delikata sidentyger som ger en monumental känsla åt bäraren.

En kvinna står ilkädd en mörkgrön klänning.
Konstnären Johanna Oras insvept i sin egen målning Midsommarnatt. En kvinna står ilkädd en mörkgrön klänning. Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola muotikuu
En kvinna håller i en mörkgrön klänning.
Ett sidentyg med tryck från en oljemålning i design av Jaana Varkki-Terho. En kvinna håller i en mörkgrön klänning. Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola muotikuu
En kvinna med slutna ögon i en rosa glittrig kimono.
Glitter på ögonlocken och i sidenkimonon i Katri Niskanens nya look. En modern Madama Butterfly. En kvinna med slutna ögon i en rosa glittrig kimono. Bild: Viivi Huuska viivi huuska

Glitter hos Katri Niskanen

Ett annat välkommet inslag i höst är glittret. När jag besöker Katri Niskanens showroom i Helsingfors ser jag till min glädje att det finns två olika typer av glitter. Det som påminner om stjärnstoft och det som har en stadga i sin metalliska utformning.

Körsbärskimonon i ett staniolpapperliknande rosaskimrande brokadtyg får mig att tänka på en opera, Madama Butterfly av Puccini. De milt glittrande kreationerna i ljust mintgrönt och svagt rosa får mig att längta efter barndomens lekar med Barbie-dockorna. Aftonkreationerna har en 70-talsglamour som för mig till Donna Summers och Diana Ross discovärld.

De lyxiga aftonblåsorna är vågat skurna, med grafiska djupa v-ringningar och höga slitsar. Det grafiska formspråket framhäver fint det milt glittrande tygets mjukhet.

En kvinna iklädd en rosa kimono.
Cherry Blossom-jacka i design av Katri Niskanen. En kvinna iklädd en rosa kimono. Bild: Viivi Huuska mode
En kvinna i klädd en ljusturkos glitterklänning.
Florence-klänning i design av Katri Niskanen. En kvinna i klädd en ljusturkos glitterklänning. Bild: Viivi Huuska mode
  • Live kl. 14.55: Regeringen svarar på frågor från studerande om coronaläget

    Talar om välbefinnande och framtidsutsikter.

    Regeringen vänder sig till studenterna med framtidshopp i dystra coronatider. När kan studenterna återvända till högskolorna, när nås de av vaccinet och finns det några jobb under studietiden och efter examen? Det kan bli frågor vid dagens coronainfo för studerande klockan 15. Svenska Yle streamar och rapporterar direkt.

  • Förslaget på en bro över järnvägen i Hangö norra röstades ner

    Plankorsningen i Hangö norra borde bli säkrare.

    Plankorsningen över järnvägen i Hangö norra borde rivas och ersättas med en mer trafiksäker lösning då Hangö-Hyvingebanan elektrifieras. Det anser Trafikledsverket som erbjuder sig att dela på kostnaderna med staden. Men majoriteten i stadsstyrelsen vill annorlunda.

Läs också