Hoppa till huvudinnehåll

Europarådet varnar Turkiet - återinför inte dödsstraffet

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan sa på lördagen attt regeringen kommer återinföra dödsstraffet. I bakgrunden premiärminister Binali Yildirim
Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan försäkrade senast på lördagen att regeringen kommer att återinföra dödsstraffet. I bakgrunden premiärminister Binali Yildirim Turkiets president Recep Tayyip Erdogan sa på lördagen attt regeringen kommer återinföra dödsstraffet. I bakgrunden premiärminister Binali Yildirim Bild: EPA/TUMAY BERKIN Turkiet,Recep Tayyip Erdogan

Europarådet varnar Turkiet för att återinföra dödsstraffet.

Dödsstraffet är inte förenligt med ett medlemskap i Europarådet, säger rådet i ett twitteruttalande efter att president Recep Tayyip Erdoğan förespråkade dödstraffet i ett tal inför anhängare på lördag.

Turkiet är en av det mellanstatliga rådets 47 medlemsländer.

Erdoğan sade på lördagen att regeringen kommer att lägga fram ett lagförslag i parlamentet om att dödsstraffet återinförs.

Han sade att parlamentet troligtvis kommer att godkänna lagen, men angav inte någon tidtabell för det kontroversiella lagförslaget.

Dödstraffet på tapeten efter kuppförsöket

Dödsstraffet avskaffades år 2004 då Turkiet förberedde sin ansökan om medlemskap i Europeiska unionen.

Dödsstraffet blev aktuellt igen efter den misslyckade militärkuppen i somras.

Regeringen har sedan dess avskedat tusentals tjänstemän, domare och poliser. Dessutom har över 35 000 människor gripits misstänkta för samröre med kuppmakarna.

Regeringen meddelade på söndagen att ytterligare tiotusen statliga tjänstemän avskedas på grund av kuppförsöket.

Grymt och omänskligt

Österrikes utrikesminister Sebastian Kurz spädde på med att dörren till EU stängs om Turkiet driver igenom den omstridda lagen.

- Dödsstraffet är en grym och omänsklig form av straff som måste bannlysas världen över, konstaterade Kurz i en intervju.

Europarådets generalsekreterare Thorbjørn Jagland varnade Turkiet redan i augusti för att återinföra dödsstraffet eftersom det bryter mot den Europeiska konventionen om mänskliga rättigheter som även Turkiet har ratificerat.

Konventionen som antogs år 1983 bannlyser dödsstraff även under rådande krigstillstånd.