Hoppa till huvudinnehåll

Inreseförbud på livstid för den som kommer med båt till Australien

Flyktingar på en båt påväg till Australien.
Mellan åren 2007 och 2013 kom 51 000 flyktingar till Australien med båt. Flyktingar på en båt påväg till Australien. Bild: EPA/ROSSBACH/KREPP flyktingar,asylsökande,båtflyktingar,Båtflykting

Asylsökande som kommer till Australien över vattnet kan i framtiden få portförbud på livstid till landet. Den nya, striktare lagen ska presenteras i parlamentet nästa vecka.

Portförbudet skulle gälla turister, arbetsresenärer och till och med makar till australiensiska medborgare.

- Det behövs en tydligare än tydlig signal, sade Australiens premiärminister Malcolm Turnbull.

Australiens premiärminister Malcolm Turnbull håller presskonferens om de planerade skärpningarna i flyktingpolitiken 30.10.2016.
Malcolm Turnbull höll presskonferens angående skärpningarna i asylpolitiken 30.10.2016. Australiens premiärminister Malcolm Turnbull håller presskonferens om de planerade skärpningarna i flyktingpolitiken 30.10.2016. Bild: EPA/PAUL MILLER Malcolm Turnbull

Amnesty: tortyr

Australien har sedan 2013 en lag i kraft enligt vilken flyktingar som kommer med båt till Australien inte får rätt att bosätta sig i Australien. De placeras i flyktingläger på Nauru och Amiralitetsöarna i Papua Nya Guinea. De som beviljas asyl kan bosätta sig där eller söka sig till ett annat land.

Den nya lagen skulle gälla alla som sedan 2013 placerats i flyktinglägren, inklusive de som redan fått avslag och skickats tillbaka till sina hemländer. Lagen gäller dock inte barn.

Mellan 2007 och 2013 kom 51 000 flyktingar till Australien med båt.

Människorättsorganisationer har åtskilliga gånger kritiserat Australiens flyktingpolitik. Tidigare i månaden publicerade Amnesty International en rapport i vilken organisationen kallar Australiens sätt att behandla flyktingar och asylsökande för tortyr.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes