Hoppa till huvudinnehåll

Kommodor: Ryska korvetternas roll har överdramatiserats

Rysk korvett
Två ryska korvetter i Bujan M-klassen nådde Östersjön denna vecka. Rysk korvett Bild: Ryska försvarsmakten korvett

Förflyttningen av de två moderna ryska korvetterna till Östersjön har överdramatiserats, anser Sjökrigsskolans tidigare rektor, kommodor Henrik Nysten.

De ryska korvetterna tog den långa sjövägen från Svarta havet till Östersjön på ett mycket demonstrativt sätt, och det var sannolikt också Rysslands avsikt att väcka uppmärksamhet.

- De här två korvetterna är bara redskap för att demonstrera en ökad rysk närvaro i Östersjön. Det är ingenting speciellt med de här fartygen utom att de är relativt nya och utrustade som moderna missilkorvetter är, säger Henrik Nysten.

Ryssland ogillar Natonärvaro i Baltikum

Ryssland vill visa att man inte godkänner den ökade Natonärvaron i de baltiska länderna.

- Och medierna spelar en annan roll än tidigare. Nu rapporteras allt direkt och man kan följa med alltihop på ett helt annat sätt, påpekar Henrik Nysten.

Kyligare på 1980-talet

Den ryska flottans närvaro i Östersjön är fortfarande mindre jämfört med Sovjetflottan i början av 1980-talet, då Henrik Nysten inledde sin officersbana.

Förutom de välförsedda baserna i Kaliningrad och Leningrad fanns de ännu större flottbaserna i Murmanskområdet, med bland annat kärnvapenubåtar.

- Det är stor skillnad, både på volymerna och på situationen i övrigt. Läget var mycket spänt, och det var något som man kände av handgripligen, säger Henrik Nysten.

- Det finns inga tecken på en omedelbar fara för en militär konflikt, vi är nog långt ifrån det.

På 1980-talet hade det också varit otänkbart med USA-ledda militärövningar och Natofartyg i finländska vatten. Sådana övningar ordnas numera regelbundet, inom ramen för Finlands partnerskap med Nato.

Trots de ökade spänningarna mellan Ryssland och Nato är Henrik Nystén inte särskilt oroad.

- Det finns inga tecken på en omedelbar fara för en militär konflikt, vi är nog långt ifrån det.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes