Hoppa till huvudinnehåll

Ölturismen bubblar på Kimitoön

Ung man rör om i stor cistern.
Patrik Laine tillverkar öl på ön Rosala i Kimitoön. Intresset för hantverksöl är redan stort men kan bli ännu större. Ung man rör om i stor cistern. Bild: Yle/Monica Forssell bryggeri,Ölbryggning,Rosala,rousal

I Patrik Laines lilla bryggeri ute på ön Rosala i Hitis skärgård är det full rulle på. Julölet som bryggdes i sommar ska få sina etiketter och skeppas till partihandeln på fastlandet och samtidigt bryggs ett öl som släpps efter årsskiftet.

Intresset för öl och särskilt de små bryggeriernas öl, det vill säga hantverksöl, är på uppsving.

- Guldtiden är ju nu, säger Jonas Sahlberg som tillsammans med sina kumpaner har ett ölbryggeri i Kimito. Det går att sälja det mesta. Tävlingen kommer ganska snart att bli skarpare men än så länge är det inte så mycket tävling för allt som är nytt intresserar.

Ung man som packar ölflaskor i låda.
Jonas Sahlberg. Ung man som packar ölflaskor i låda. Bild: Yle/Monica Forssell ölbryggare

Enligt Förbundet för småbryggerier finns det i hela Finland ungefär fyrtio små ölbryggerier. Av dem finns hela fem i Egentliga Finland och fyra av dem på axeln Kimitoön – Bjärnå – S:t karins.

- Kimitoön är väl det bryggeritätaste området i Finland så det var väl kanske inte så smart att grunda ett bryggeri just här, säger Sahlberg som öppnade vid årsskiftet - men vi vill vara just här!

- Många tror ju att det är dåligt för konkurrensen att det hela tiden dyker upp nya små bryggerier, men det är tvärtom, anser Laine. Ju fler bryggerier desto större blir också intresset.

Ölflaskor på rad.
Ölflaskor på rad. Bild: Yle/Monica Forssell öl

Ny lag kan bana väg för ölturism

En ny alkohollag är som bäst under arbete i Finland och enligt förslaget är det meningen att lagstiftningen på flera punkter ska bli mindre strikt.

Till exempel ska små bryggerier få sälja öl direkt från sina bryggerier och matbutikerna ska i framtiden få sälja öl med en alkoholhalt på upp till 5,5%.

...och så får man ingen öl någonstans ifrån. Det är ju som att kom och hjälp mig.
― Jonas Sahlberg

Laine och Sahlberg välkomnar båda de uppluckringar som föreslås.

- Om vi kan sälja öl med 5,5% kan vi sälja bra öl i butikerna, förklarar Laine och tillägger att det är svårt att brygga gott nervattnat öl.

Ingendera vågar ändå ännu investera i kassamaskiner i väntan på att kunna sälja direkt från sina bryggerier, men drömmar om hur ölturismen kanske kan få luft under vingarna närs redan.

- Lonely Planet har utsett Kimitoön till världens tredje bästa resmål och så får man ingen öl någonstans. Det är ju som att kom och hjälp mig, suckar Sahlberg.

Både Sahlberg och Laine ser framför sig rundturer i sina bryggerier, provsmakningar, kanske picnickorgar med öl och lokala munsbitar. Båda tror också att ett lättare regelverk kan resultera i fler jobb.

Ett glas med halvjäst öl.
Ett glas med halvjäst öl. Bild: Yle/Roger Källman ölbryggning

Att brygga öl är ett hantverk

Enligt Sahlberg och Laine är intresset för småbryggerierna stort.

- Varje vecka är det någon som kommer och hälsar på, säger Laine och bryggeriet i Kimito räknade till cirka tvåhundra besökare under sommaren.

Ölbryggning på 1500-talet
Att brygga öl är inte ett hantverk på samma sätt som förr i tiden, men idéskapandet och kombinerandet av smaker är ett slags hantverk som kräver en stor dos kreativitet. Ölbryggning på 1500-talet Bild: Yle/Public domain källarmästare
Man mäter upp humle.
Patrik Laine mäter upp humle. Tillsvidare används inhemsk humle inte just alls av bryggerierna i Finland men till exempel Jonas Sahlberg i Kimito överväger att i framtiden själv försöka odla humle. Man mäter upp humle. Bild: Yle/Monica Forssell patrik laine

Det kan vara svårt att sätta fingret på exakt vad det stora intresset beror på men den glädje, entusiasm och kreativitet som eldsjälarna bakom mikrobryggerierna ger prov på kan ha något med saken att göra.

Jonas Sahlberg berättar att det kan vara en maträtt eller något som någon säger som plötsligt ger inspiration till en ny ölsort.

- Jag tror inte att det fungerar så att man bara bestämmer att nu borde vi göra en mörk öl och så gör man en mörk öl. Då kommer den ölen inte att ha någon själ, säger Sahlberg som har ölsorter han dedikerat åt till exempel en viss person.

Halvfärdigt öl i en cistern.
Halvfärdigt öl i en cistern. Bild: Yle/Monica Forssell öl,bryggeri

En gnutta humor slår heller sällan fel. I samarbete med en bar med skärgårdsprofil tog Laine i somras fram en öl som är tillverkad på havsvatten.

- Vi funderade en tid på vad Nagu, Pargas och Rosala har gemensamt och kom fram till att vi ju har en hel massa havsvatten gemensamt, förklarar Laine och berättar hur han sedan kontaktade en lokal företagare som filtrerar havsvatten och sedan köpte vatten av honom.

- Fast efter filtreringen var vattnet så renat att det inte längre smakade havsvatten, så jag fick slänga i lite havssalt för att få den rätta smaken av hav, skrattar Laine.

Läs också