Hoppa till huvudinnehåll

Så här röstar du på Finlands lucia 2016

Luciakandidaterna 2016 i gruppbild.
Här är luciakandidaterna 2016. Övre raden (från vänster): Ingrid Holm (kandidat nr 6), Cajsa Sundqvist (2), Sarah Woodward (9), Annica Tallqvist (7), Cecilia Forsström (3), Rebecca Svenblad (4) och Lotta Minkkinen (5). Nedre raden: Maryelle Steffansson (1 Luciakandidaterna 2016 i gruppbild. Bild: Yle / Marcus Rosenlund lucia2016

Idag inleds luciavalet som samtidigt är startskottet för årets luciainsamling. Finlands lucia är en symbol för luciainsamlingen. Luciainsamlingen pågår till den 31 januari 2017.

Finlands Lucia är framför allt en insamling

Ända sedan starten har luciainsamlingen fokuserat på familjer som på olika sätt behöver stöd och hjälp. Åren 2014-2016 används de insamlade medlen för att på olika sätt stöda barnfamiljer som har det svårt att klara av sin vardag. Här röstar du på din luciakandidat.

- Vi satsar på sektorer som den offentliga sektorn inte har råd med. Då kommunen träder in och hjälper en familj har det ofta redan gått så långt att krisen är ett faktum. Vi ingriper tidigare, förklarar avdelningschef Gun Andersson vid Folkhälsan. Folkhälsan arrangerar bl.a. Må bra läger för familjer. Du kan läsa mer om verksamheten här.

Luciakröning direkt på Arenan och i Yle Fem

På luciadagen den 13 december kröns Finlands lucia i Helsingfors domkyrka. Lucia med sitt följe, luciakören, gör närmare 100 besök efter kröningen. Bland annat på sjukhus, äldreboenden och fester efter luciakröningen. Här kan du se och läsa om fjolårets luciakröning.

Finlands lucia med följe uppträder redan på luciadagsmorgon i Yle Vega kl. 9.16.

Finlands lucia är ett samarbete mellan Folkhälsan Svenska Yle och Hufvudstadsbladet.
Läs mer om hur luciamedlen används.

Läs också

Nyligen publicerat - Lucia