Hoppa till huvudinnehåll

Så här röstar du på Finlands lucia 2016

Luciakandidaterna 2016 i gruppbild.
Här är luciakandidaterna 2016. Övre raden (från vänster): Ingrid Holm (kandidat nr 6), Cajsa Sundqvist (2), Sarah Woodward (9), Annica Tallqvist (7), Cecilia Forsström (3), Rebecca Svenblad (4) och Lotta Minkkinen (5). Nedre raden: Maryelle Steffansson (1 Luciakandidaterna 2016 i gruppbild. Bild: Yle / Marcus Rosenlund lucia2016

Idag inleds luciavalet som samtidigt är startskottet för årets luciainsamling. Finlands lucia är en symbol för luciainsamlingen. Luciainsamlingen pågår till den 31 januari 2017.

Finlands Lucia är framför allt en insamling

Ända sedan starten har luciainsamlingen fokuserat på familjer som på olika sätt behöver stöd och hjälp. Åren 2014-2016 används de insamlade medlen för att på olika sätt stöda barnfamiljer som har det svårt att klara av sin vardag. Här röstar du på din luciakandidat.

- Vi satsar på sektorer som den offentliga sektorn inte har råd med. Då kommunen träder in och hjälper en familj har det ofta redan gått så långt att krisen är ett faktum. Vi ingriper tidigare, förklarar avdelningschef Gun Andersson vid Folkhälsan. Folkhälsan arrangerar bl.a. Må bra läger för familjer. Du kan läsa mer om verksamheten här.

Luciakröning direkt på Arenan och i Yle Fem

På luciadagen den 13 december kröns Finlands lucia i Helsingfors domkyrka. Lucia med sitt följe, luciakören, gör närmare 100 besök efter kröningen. Bland annat på sjukhus, äldreboenden och fester efter luciakröningen. Här kan du se och läsa om fjolårets luciakröning.

Finlands lucia med följe uppträder redan på luciadagsmorgon i Yle Vega kl. 9.16.

Finlands lucia är ett samarbete mellan Folkhälsan Svenska Yle och Hufvudstadsbladet.
Läs mer om hur luciamedlen används.

Läs också

Lucia

 • Luciakandidaternas dag 1962

  Handlar det om inre eller yttre skönhet?

  Handlar det om inre eller yttre skönhet kan man fråga sig då tio luciakandidater presenteras för publiken i oktober 1962.

 • Vem var Finlands första lucia?

  Frågan har inte ett självklart svar.

  Debatten om vem som egentligen betraktas som Finlands första riksomfattande lucia väcker debatt på sociala medier. Var det Barbro Reihe 1950, eller Heidi Sandström 1948? Eller ska vi gå tillbaka till 1930-talet?

 • Lucias blodiga historia

  Vad har utstuckna ögon och lussebullar gemensamt? Jo, lucia!

  Den lucia vi firar nuförtiden är en salig blandning av legender och folkliga traditioner. I dagens luciagestalt finns det spår av blod från Sicilien, Jesusbarn från Tyskland, en vitklädd, glöggbärande man, och mycket mera.

 • Lucias Via Dolorosa

  Lucia genomled Via Dolorosa innan hon blev helgon.

  Lidande och smärta är synonymt med Lucias levnadshistoria. Hon fick utstå en rejäl dos av den här varan under sitt korta liv. Men hon lever i högsta grad kvar hos oss.