Hoppa till huvudinnehåll

Stubb om Laines NHL-start: ”Jättegrej för finländsk hockey”

Patrik Laine.
Patrik Laine delar ledningen i skytteligan just nu i NHL. Patrik Laine. Bild: All Over Press Patrik Laine

Patrik Laine delar ledningen i skytteligan i NHL. Superskyttens mål i Winnipeg Jets är bara en av många positiva starter bland de unga NHL-finländarna. Den nya generationen har verkligen stigit fram, säger Göran Stubb.

Upptakten av NHL-säsongen har fått finländska hockeyvänner att åter klicka fram 235 på text-tv. En stor anledning till det här stavas Patrik Laine.

Laine har startat sin första NHL-säsong alldeles strålande. Med 6+2 på sju matcher är han den främste finländske poängplockaren. I den totala skytteligan delar han förstaplatsen med Auston Matthews, Wayne Simmonds, Richard Patrik och Alex Killorn.

Det har fått många att hylla superskytten. Bland annat har Wayne Gretzky, Teemu Selänne och Alexander Ovetjkin (Laines idol) uttryckt sin beundran för hur bra Laine spelar i Winnipeg Jets.

Göran Stubb är positivt inställd till CHL.
Göran Stubb. Göran Stubb är positivt inställd till CHL. Bild: Yle göran stubb

"Har ett enormt skott"

En som också har imponerats av Laines start är Göran Stubb, som har sett många talanger ta steget in i världens bästa liga genom åren.

– Han har överträffat alla förväntningar. Jag hade tippat att han gör 30 mål under säsongen, men nu har han satt sex och säsongen har precis startat. Det kommer att bli svårare under säsongens gång, motståndarna kommer att bevaka honom tuffare. Alla har sett att skottet kommer snabbt om han får läget, säger Stubb till Yle Sporten.

– Jag hoppas givetvis att Laine bara fortsätter leverera. Han har ett enormt skott – och vi ska komma ihåg att det här är en jättegrej för finländsk hockey. Laine är kanske inte en superstjärna ännu, men han är långt över medeltalet redan.

Har Winnipeg byggt spelet för att det ska passa Laines styrkor?

– Det måste i första hand klubbledningen svara på, men alla visste om att han är en målskytt. I powerplay är mycket byggt på att han får skjuta och många av målen är gjorda i numerärt överläge.

De unga finländarna, bland andra Sebastian Aho på bilden, producerar i NHL.
Sebastian Aho imponerar. De unga finländarna, bland andra Sebastian Aho på bilden, producerar i NHL. Bild: All Over Press NHL,Sebastian Aho,Carolina Hurricanes,ishockey

Hyllar Aho och Lehkonen

Om Laine har roffat åt sig rubrikerna, anser Stubb att två andra nykomlingar – Sebastian Aho i Carolina Hurricanes och Artturi Lehkonen i Montreal Canadiens – också är värda att höja till skyarna.

– Aho är en kille som klarar sig överallt. Hans spelsinne är helt otroligt. Han kommer att klara sig fint där borta trots att han är relativt liten.

– Lehkonen är typexemplet på en spelare som har gjort allt rätt. Han spelade två–tre år i Europa bland seniorer och nu är han redo när han går till NHL. Att han går in i ett lag som Montreal är riktigt bra gjort.

Jesse Puljujärvi i Edmonton Oilers-tröjan.
Jesse Puljujärvi väntar på att det ska lossna i Edmonton. Jesse Puljujärvi i Edmonton Oilers-tröjan. Bild: Curtis Comeau/Icon Sportswire/All Over Press Jesse Puljujärvi

"Är finfina ambassadörer"

Jesse Puljujärvi, som valdes som fyra i NHL-draften i somras av Edmonton Oilers, har haft det lite tuffare. Enligt Stubb är det inte så konstigt att Puljujärvi, som har noterat ett mål och en assist hittills, har fått kämpa lite.

– Hans knäskada bromsade upp honom en del. Det är inte många som förstår hur tuff han var i våras. Först spelade han skadad i Kärpät och sedan åkte han till U18-VM. Det berättar mycket om hans ambition och inställning. Han kommer att komma i gång.

Stubb konstaterar också att Puljujärvi har kommit till Edmonton på helt rätt tidpunkt. Efter flera svaga år har klubben kunnat välja tidigt i draften och nu har laget inlett oerhört bra.

– I och med att Puljujärvi gick så tidigt i draften, kommer han att få chanser att visa vad han kan. Trycket på honom är inte så stort heller i jämförelse med Laine. Förväntningarna har växt rejält på honom efter målen, men han kan hantera det. Alla de här unga spelarna är smarta, kan hantera press och är finfina ambassadörer för finländsk ishockey.

Juuse Saros debuterade i Nashville.
Juuse Saros finns i Nashvilles organisation. Juuse Saros debuterade i Nashville. Bild: Cal Sport Media/All Over Press Juuse Saros

Hoppas på genombrott för Saros

En blåvit spelare som har imponerat är Rasmus Ristolainen. Den unga backen spelar i bottengänget Buffalo Sabres, men med sju framspelningar är Ristolainens start ändå positiv.

Bland övriga NHL-finländare som sticker ut kan man bland annat notera Tuukka Rask. Boston-målvakten har startat säsongen starkt och är en av hela ligans främsta. Stubb väntar ändå på att en annan finländsk målvakt ska få chansen.

– Jag väntar på att Juuse Saros ska slå igenom. Han är en av världens bästa målvakter, men i dagens moderna ishockey ska man vara 1,90 meter lång och väga en del för att täcka hela målet. Saros är snabb och ska ha en fantastisk framtid.

– I övrigt kan man verkligen säga att den nya generationen har stigit fram. Vi hade en lång paus utan toppkillar i draften efter Tuomu Ruutu och Mikko Koivu, men nu har förbundets satsning på individerna betalat sig.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport