Hoppa till huvudinnehåll

Syrien anklagar rebeller för kloringasattack i Aleppo

Minst ett fyrtiotal människor har dödats i regeringskontrollerade västra Aleppo sedan rebeller inledde en ny offensiv i fredags för att bryta beglägringen av östra Aleppo
Minst ett fyrtiotal människor har dödats i regeringskontrollerade västra Aleppo sedan rebeller inledde en ny offensiv i fredags för att bryta beglägringen av östra Aleppo Minst ett fyrtiotal människor har dödats i regeringskontrollerade västra Aleppo sedan rebeller inledde en ny offensiv i fredags för att bryta beglägringen av östra Aleppo Bild: EPA/SANA / Syrien,Aleppo

Statliga medier i Syrien anklagar rebeller för att ha bombat regeringskontrollerade västra Aleppo med kemiska stridsmedel.

Den statliga nyhetsbyrån Sana skriver att 35 människor lider av vad som beskrivs som "kvävningssymptom efter att granater fyllda med giftiga gaser träffade bostadsområdet Dahiya al-Assad, nära fronten."

Hälsovårdskällor säger att det var frågan om "kloringas som avfyrades av terrorister."

Det Syriska människorättsobservatoriet bekräftar att det förekom kvävningsfall bland regeringsstyrkorna vid fronten, men anger inte någon orsak.

Rebellerna som tillbakavisar anklagelserna, inledde i fredags en ny offensiv för att bryta regeringsstyrkornas belägring av rebellkontrollerade östra Aleppo.

FN: regeringen bakom kloringasattacker

President Bashar al Assad och hans regering har ofta anklagats för att ha använt klorgas mot civila i norra Syrien.

FN:s Organisation för förbud mot kemiska vapen (OPCW) slog den här månaden fast att syriska regeringsstyrkor hade använt kloringas mot rebellkontrollerade byar vid åtminstone tre tillfällen år 2014 och år 2015.

Användning av kloringas som vapen, har förbjudits i Konventionen om kemiska vapen som även Syrien ratificerade år 2013 efter hårt tryck från omvärlden och särskilt bundsförvanten Ryssland.

Syrien överlät därefter sina lager av kemiska vapen till OPCW, som transporterade stridsmedlen till Europa där de förstördes.

Hårda strider rasar

Häftiga strider har rasat på flera olika håll i Aleppo sedan rebelloffensiven inleddes i fredags.

Minst 38 människor har dödats och över 250 har skadats i regeringskontrollerade Aleppo som har över en miljon invånare, jämfört med drygt 250 000 i rebellkontrollerade östra Aleppo.

Regeringsstyrkorna inledde på lördagen en motoffensiv med stöd av massiva flygattacker mot avancerande rebeller.

Rebellerna har svarat med raketer, granater och bilbomber mot regeringsstyrkor som dels består av syriska soldater och dels shiamuslimska milismän från Libanon, Irak, Iran och Afghanistan.

Läs också