Hoppa till huvudinnehåll

Demokrater anklagar republikansk FBI-chef för att ha brutit mot lagen

Den republikanska FBI-chefen James Comey misstänks ha brutit mot lagen då han avslöjade en ny Clintonutredning endast elva dagar före presidentvalet
Den republikanska FBI-chefen James Comey misstänks ha brutit mot lagen då han avslöjade en ny Clintonutredning endast elva dagar före presidentvalet Den republikanska FBI-chefen James Comey misstänks ha brutit mot lagen då han avslöjade en ny Clintonutredning endast elva dagar före presidentvalet Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS Presidentvalet i USA 2016,USA,FBI (artist),James B. Comey

Demokraternas ledare i USA:s senat anklagar den federala polisen FBI:s chef James Comey för att ha brutit mot lagen då han i fredags berättade att FBI utreder nya mejl i anslutning till utredningen av Hillary Clintons privata mejlserver.

Harry Reid, minoritetsledaren i senaten, anser att Comey kan ha brutit mot den så kallade Hatch-lagen, som förbjuder FBI-tjänstemän att försöka påverka ett val.

James Comey skrev i ett brev att FBI har upptäckt nya mejl med eventuella kopplingar till Clinton, då man utredde sexanklagelser mot den förre demokratiska kongressledamoten Anthony Weiner.

Weiner har varit gift med Clintons närmaste medarbetare Huma Abedin och han misstänks ha sänt sexuella meddelanden till en minderårig, 15-årig flicka från sin dator.

Samma dator lär också ha innehållit mejl till Clinton som Abedin sparade på datorn.

Abedin har begärt om skilsmässa efter andra sexavslöjanden om Weiner.

Comey anklagas för dubbelmoral

FBI:s beslut var högst oväntat och kom endast elva dagar före presidentvalet den 8 november.

Comeys ställning förvärras av att han struntade i sin överordnade, justitieministern Loretta Lynch råd om att inte avslöja upptäckten av nya mejl så kort före valet.

Justitieministeriet och FBI har av tradition varit extra försiktiga då det gäller politiker som ställer upp i val för att inte bli anklagade för partiskhet.

Reid anklagar också FBI-chefen för dubbelmoral eftersom FBI även har "explosiv information" om Ryssland och republikanernas kandidat Donald Trump.

- Det är tydligt att ni har explosiv information om nära band och samarbete mellan Donald Trump, hans högsta rådgivare, och den ryska regeringen - en utländsk makt som är öppet fientlig till USA. Det amerikanska folket har rätt att få ta del av den informationen, skriver Harry Reid i ett öppet brev till Comey.

Får stöd av experter

Reid får stöd i sin kritik av en rad juridiska experter och den förre justitieministern Eric Holder som skrev en sällsynt opinionskolumn om Comey i tidningen Washington Post med rubriken "James Comey är en god man men han begick ett allvarligt misstag."

Senatens demokratiska ledare Harry Reid kritiserar FBI-cchefen i ovanligt hårda ordalag
Senatens demokratiska ledare Harry Reid kritiserar FBI-cchefen i ovanligt hårda ordalag Senatens demokratiska ledare Harry Reid kritiserar FBI-cchefen i ovanligt hårda ordalag Bild: EPA/JIM LO SCALZO Presidentval i USA,Harry Reid,USA

Reid understryker i sitt brev att FBI inte har publicerat någon skadlig information om Donald Trump, trots att man snabbt informerade om en ny Clintonutredning utan att ange några detaljer om vad det är frågan om.

Reid antyder att republikanen James Comey medvetet offentliggjorde den nya utredningen kort före valet för att gynna Donald Trump.

- Den klara dubbelmoral som fastställts av dina handlingar tyder starkt på att din mycket selektiva inställning till offentliggörande av information, tillsammans med din tidtabell, var avsett för framgång eller misslyckande för en kandidat eller politisk grupp.

Reid skriver också att han beklagar att han i tiderna kämpade hårt för att Comey skulle utses till chef för FBI.

FBI utreder mejlen

FBI fick på söndagen tillstånd av en domstol att granska de nya mejl som har upptäckts, men det är oklart om man hinner utreda dem före valet.

Comey har också fått hård kritik för att han i sitt brev medgav att det inte ens är säkert om de nya mejlen har någon större betydelse för utredningen om Hillary Clinton. Utredningen lades ner i somras utan beslut om åtal.

Clinton har lett i opinionsmätningar inför valet men Trump har knappat in på hennes försprång och en del nya opinionsmätningar tyder på att hennes ledning har krympt efter Comeys avslöjande i fredags.