Hoppa till huvudinnehåll

Frankrike avslutar fredsbevararoperation i Centralafrikanska republiken

franska trupper i CAR
FN:s fredsbevararstyrka och de franska fredsbevararna har varit inblandade i grova sexuella övergrepp i Centralafrikanska republiken. franska trupper i CAR Bild: EPA/LEGNAN KOULA franska trupper

Frankrike drar tillbaka sina trupper från Centralafrikanska republiken. Landet skickade styrkor till sin före detta koloni för tre år sedan när en rebellgrupp kapade makten av presidenten.

Meddelandet om att de 2000 franska soldater som finns i landet kommer samtidigt som landet har drabbats av en ny våldsvåg. Enligt Frankrike har soldaterna lyckats med sitt uppdrag att få slut på striderna i landet.

Kring 350 franska soldater kommer att stanna kvar i landet för att bistå FN:s fredsbevararoperation Minusca.

Minusca har mer än 10 000 fredsbevarare i Centralafrikanska republiken men har inte lyckats få de stridande rebellgrupperna att lägga ner sina vapen.

På torsdagen dödades 15 människor i strider mellan de två rebellgrupperna, den främst muslimska rebellgruppen Seleka och den främst kristna rebellgruppen anti-Balaka.

Sex poliser och fyra civila dödades i ett bakhåll på fredagen och för en vecka sedan dödades fyra personer i protester som krävde att FN lämnar landet.

De franska fredsbevararstyrkorna har varit inblandade i flera fall av våldtäkt och sexuellt utnyttjande av barn i Centralafrikanska republiken.

Läs också