Hoppa till huvudinnehåll

Fyra resor för förståelse och en bättre framtid

I dokumentärserien En rom på resa är varje avsnitt fristående och skildrar olika romska erfarenheter. Fyra berättelser, fyra människor, fyra resor.

I det första avsnittet får vi följa politikern Soraya Posts väg via Feministiskt initiativ till Europaparlamentet sommaren 2014. Från andra- till förstaklass, från fördömd till parlamentariker, som hon själv uttrycker det. Och det är en viktig resa, inte bara för Post själv.

Svenska statens behandling av romer och resande är ett otäckt kapitel i både landets och Posts personliga historia. I programmet berättar hon om hur hennes mamma tvingades till en sen abort och därefter steriliserades mot sin vilja, 21 år gammal. Hon ansågs inte lämplig att skaffa fler barn.

I det andra programmet ska Dusan Marinkovic, 16, se till att en fotbollsturnering mot rasism i Serbien blir av. Den tredje delen handlar om Claudia Forgacs som är rom och transsexuell – hon vill ta reda på hur det hade varit om hon bodde i Ungern där hon har sina rötter.

Fjärde och sista programmet handlar om Sinisa Ismailovic som lär känna några EU-migranter i Helsingborg.


Orginaltitel: Seriestart: En rom på resa
30 dagar på Arenan.
4 avsnitt
Produktion: SVT, Nordvision, 2014.

Mer från programmet

Läs också