Hoppa till huvudinnehåll

Handbollskvalet startar – "Ser fram emot att möta just Österrike"

richard sundberg 2015
Richard Sundberg hoppas på jämn match mot Österrike. richard sundberg 2015 Bild: Yle/Janne Karinkanta finlands herrlandslag i handboll

Finland öppnar EM-kvalet på onsdagen då laget möter Österrike på bortaplan. Det här är redan det tredje kvalet i följd där lagen drabbar samman.

Finlands handbollslandslag samlades på söndagen i Kisakallio i Lojo för att ladda upp inför det stundande EM-kvalet. På tisdagen flyger laget till Österrike och följande dag startar kvalet mot EM 2018.

– Jag har känt av att det faktiskt börjar vara allvar. Vi har haft bra kvalitet på träningarna och det börjar kännas som att vi på riktigt är slagkraftiga och börjar nå vårt max, säger Richard Sundberg.

Finland och Österrike har mötts flera gånger under de senaste åren. På pappret är Österrike den överlägsna favoriten men Sundberg har goda minnen av de tidigare drabbningarna.

– Jag ser ganska mycket fram emot att möta just Österrike. Vi har ofta spelat bra och jämna matcher mot dem, men exakt vad det beror på vet jag inte. Jag känner några spelare från deras lag och de har också varit överraskade och undrat över att det har varit så jämnt.

Vem som är förhandsfavorit är det ändå inget snack om, men Sundberg menar att Finland har chanser att överraska.

– På grund av att vi har spelat jämna matcher så undervärderar de knappast oss. Jag tror att om vi spelar på egen nivå och kanske några överträffar sig själv så kan det bli en spännande match.

Finland går annars också in i varje kvalmatch som utmanare, ett läge som Sundberg inte verkar ta stress över.

– Nog är det ju så att vi är solklara underdogs i det här EM-kvalet. Vi ska försöka på en rejäl överraskning i någon av matcherna. Vi behöver inte känna någon press.

Rönnbergs lugnande närvaro saknas

Finland får lov att klara sig utan landets kanske två bästa spelfördelare då Jac Karlsson fortfarande håller sig utanför landslagsringen och Andreas Rönnberg valt att spara på kroppen och därför begränsa sitt spelande till ligamatcherne med BK-46.

– ”Gea” har varit med länge så visst märks det ju att han är borta. Han har en ganska unik spelstil som skapar ett lugn i anfallet. Det är sånt som faller bort men det kommer andra spelare med andra kvaliteter istället. Man måste anpassa sig lite och lära sig att tajma sina körningar. Inte ser jag det som något problem för vi känner varandra bra sedan tidigare att vi ju nästan är som ett klubblag.

Mot Österrike kommer Oscar Kihlstedt, Benny Broman och Kristian Jansson att dela på spelfördelaransvaret, men trion kommer också att turas om med att spela högerback. Nico Rönnberg och Sundberg spelar som vänsterbackar medan lagets enda vänsterhänta skytt Theo Westerlund håller till på högra sidan.

– Vårt anfallsspel är ganska fritt och det är mycket upp till playmakern, det är inte bara tränaren som bestämmer. Speciellt i powerplay får playmakern ganska fria händer. Det är viktigt att man spelar på ett sätt som man är bekväm med.

Kaj Kekki 6.11.2015
Finlands chefstränare Kaj Kekki. Kaj Kekki 6.11.2015 Bild: Yle/Janne Karinkanta herrlandslaget i handboll

Då Kaj Kekki tog över som chefstränare ville han införa ett nytt och aggressivt sätt att försvara. Men exakt hur mycket tryck Finland kommer att sätta på sin anfallande motståndare återstår att se.

– Jag vet faktiskt inte hur ofta vi kommer att använda den försvarsstilen. Jag tror det blir så att vi använder det under vissa sekvenser då vi vill stressa dem. Men inte i 60 minuter.

Finland möter Österrike på onsdagen. På lördagen fortsätter EM-kvalet då Spanien kommer på besök till Sjundeå. Den matchen sänds i TV2 med start klockan 15.45. Sture Forstén refererar på svenska tillsammans med Olle Stenius.

Läs också