Hoppa till huvudinnehåll

Matias Strandvall måste alltid vara redo att kissa i en burk

Matias Strandvall.
Matias Strandvall är väldigt noga vad han sätter i sig. Matias Strandvall. Bild: imago/Eibner Europa/ All Over Press Matias Strandvall

Skidåkaren Matias Strandvall har en app i sin telefon där han fyller i precis var han är och när. Befinner han sig inte på rätt på plats vid rätt tid kan han få en varning.

Det har pratats mycket om dopning sedan den norska skidåkaren Therese Johaug testades positivt för några veckor sedan. Hon säger att hon fått i sig den anabola steroiden från en läppsalva och att hon är oskyldig, men hon kan ändå bli avstängd under en lång period.

En av Finlands bästa skidåkare Matias Strandvall har dopingtestats fem gånger i år. Två av de gångerna var i samband med tävlingar. När Therese Johaug testades hade hon inte testats på fyra månader och det är inte något superovanligt eftersom testerna ska vara oväntade för skidåkarna.

- Det ska ju vara ett överraskningsmoment i testerna också, säger Matias.

Matias kan inte vara så spontan

Det finns tre olika dopningsinstanser som kan testa Matias nästan när som helst och var som helst. En elitskidåkare ska vara anträffbar mellan klockan fem på morgonen och elva på kvällen.

- Jag är tvungen att meddela var jag befinner mig varje dag, året om. Nu för tiden finns det en app på telefonen där jag fyller i ett kvartal i gången. Där kan jag också under kvartalets gång meddela när jag reser och vart.

När vi pratar med Matias meddelar appen att han befinner sig i Vuokatti på en viss adress, i ett visst rum.

- Om jag inte befinner mig på den jag plats jag meddelat och testarna försöker få tag på mig så får jag en varning.

Matias Strandvall vid VM 2013.
Matias fick en varning när han glömde meddela att han var i Helsingfors och inte där hemma. Matias Strandvall vid VM 2013. Bild: Yle strandvall

Tre varningar under 18 månader betyder undvikande av dopingtest och skulle det hända får Matias ett straff – ofta avstängning i ett till två år. Efter 18 månader försvinner varningarna och man börjar på ny kula. Just nu har Matias inga prickar i sitt register, men 2012 fick han faktiskt en.

- Jag var på Swedish House Mafias konsert i Helsingfors och på kvällen bestämde vi oss för att bli kvar i Helsingfors istället för att köra hem. Nästa morgon hade testarna varit hemma hos oss och ringt på dörren på morgonen och eftersom jag glömt att meddela, så fick jag en varning.

Det finns alltså inte mycket utrymme för spontana resor och övernattningar ifall du är elitidrottare.

Så här går ett test till

Hur går då testet till? Vi kan säga så här: Du ska inte vara blyg av dig.

Testövervakarna anländer alltid i par och ber om urin, eller både blod och urin.

- De frågar när jag sist tränat och så sätter vi oss ner och väntar på att jag ska bli kissnödig, berättar Matias.

När det är dags får Matias en burk han ska kissa i. Det är här det kan bli lite obekvämt.

- Där hemma har vi har en ganska liten toalett på övre våningen, men testaren klämmer sig med in dit så att han faktiskt ser varifrån det kommer, så att han vet att jag faktiskt ger mitt eget kiss. Vissa har lite svårt att kissa när någon ser på, speciellt om man är ovan.

Vissa har lite svårt att kissa när någon ser på, speciellt om man är ovan.

Men Matias är van så han har inga problem med testet. Efteråt ger han över burken till testövervakarna och så får han fylla i en blankett. Där skriver han också in vilka läkemedel och vilka kosttillskott han tagit under se senaste sju dagarna. När det är klart går testövervakarna iväg och förhoppningsvis hör han inte från dem igen förrän det är dags för nästa test.

Fun fact: Fotbollsstjärnan Diego Maradona lär under sin aktiva karriär ha lurat dopningsmyndigheterna genom att bära med sig en penisattrapp med tillhörande urinpump. Då såg det ut som att han kissade sitt eget urin, trots att det inte var det. På så vis undvek han att bli fast i dopningstesterna.

Känner sig inte misstänkt

Ifall någon skulle komma in på vår arbetsplats och kräva till exempel ett drogtest stup i kvarten skulle vi känna oss ganska misstänkliggjorda, men det gör inte Matias.

- Om man tar något fuffens känner man sig garanterat misstänkt, men jag har rent samvete så jag har inga problem med det. Det kommer alltid finnas människor som inte tror att en idrottare kan vara ren, men det kan man inte gå och tänka på och oroa sig över, säger han.

Matias blev överraskad när han hörde om dopningsskandalen med den norska skidåkaren Therese Johaug. Han och hans lagkamrater spekulerade kring vad som hänt, men i övrigt pratar skidåkarna inte så mycket om dopning.

- Det är gamla nyheter för oss. Dopning finns i vår sport oberoende av om vi vill det eller inte, säger han.

Har bra koll på vad han stoppar i sig

Matias säger att det är fullt möjligt att få i sig dopingklassade medel om man är ouppmärksam, men de flesta har ändå bra koll på allt de sätter i sig.

- Jag försöker alltid kolla upp allt och det finns olika hotlines du kan ringa om det är något du undrar över. I Finland har vi en direkt telefon till ADT (Finlands antidopingkommitté red. anm.) som svarar dygnet runt.

Matias är framför allt skeptisk till kosttillskott.

- Där finns största risken eftersom innehållsförteckningen kanske inte alltid stämmer, speciellt om du beställer från nätet. Men det tror jag nog inte att någon elitidrottare skulle göra.