Hoppa till huvudinnehåll

Migrationsverket ersätter Vasaenhet med mindre servicepunkt

Liten flicka söker asyl med sin familj på Vasa polisstation
Arkivbild. Liten flicka söker asyl med sin familj på Vasa polisstation Bild: Yle/Sofi Nordmyr vasa polisstation

Migrationsverkets enhet i Vasa läggs ner vid årsskiftet. I stället öppnas en mindre servicepunkt i Vasa som sysselsätter kring fem personer.

Enheten i Vasa har sysselsatt 30 personer. Av dessa kommer en del att flyttas över till andra uppgifter.

Orsaken till stängningen är att mängden asylsökande minskat kraftigt. Framöver kommer de asylbeslut som berör Österbotten att fattas i Åbo.

Migrationsverket försvinner dock inte helt från Vasa. Kring årsskiftet öppnas en servicepunkt som behandlar uppehållstillstånd. Den förväntas sysselsätta kring fem personer.

Största delen får negativt beslut

I dagsläget får över 70 procent av de asylsökande i Österbotten ett negativt beslut. Siffran följer den nationella linjen.

Största delen av de som får ett negativt beslut väljer att överklaga. Besvärsprocessen kan till och med ta ett år i anspråk.

Polisen har uppskattat att en del av de som får ett negativt beslut stannar kvar i Finland olagligt. Även i Österbotten tror man att det här kommer att ske i vissa fall.

Kriminalkommissarie Tiina Sillanpää på utlänningsenheten vid Österbottens polisinrättning säger till Yle Pohjanmaa att man ännu inte hamnat i den situationen, eftersom tillståndsprocesserna till stor del är på hälft.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten