Hoppa till huvudinnehåll

Mikkelä nådde milstolpe – första gången i topp-50 i världen

Airi Mikkelä är duktig på badminton.
Airi Mikkelä avancerar på världsrankingen efter karriärens bästa framgång. Airi Mikkelä är duktig på badminton. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press badminton,Airi Mikkelä,bollsport,racketsport

I våras förlorade Airi Mikkelä knappt kampen om en OS-biljett i badminton till Rio mot Nanna Vainio, men nu har den 23-åriga finländaren bättre flyt än någonsin vilket gjort att hon stigit till världsrankingens topp-50.

På den nyaste världsrankingen parkerar Airi Mikkelä på 50:e plats. Så högt rankad har hon aldrig tidigare varit. De facto är det bara Anu Nieminen av de finländska damsingelspelarna som varit högre (som bäst 13:e). Nanna Vainios personbästa ranking är 57 medan hon nu är 63:e.

Airi Mikkelä skriver i sin blogg om den lyckade tävlingenDenmark Open i mitten av oktober, som är en prestigefull så kallad Super Series-tävling där prispengar och rankingpoäng är bland de högsta av alla tävlingar.

– Jag hoppades och drömde om att lyckas och spela bra. Och jag gjorde det, jag gjorde faktiskt det!

– Jag var en av tre européer bland de 16 bästa och jag spelade en bra match mot en superhård japansk världstia. Nästa vecka kommer jag troligen att stiga upp i topp-50 i världen. Det är fantastiskt, skrev hon på fredagen.

Till saken hör att den hårda japanskan, Akane Yamaguchi, inte bara besegrade Mikkelä. I kvartsfinalen slog hon sin landsmaninna Nozomi Okuhara, i semifinalen regerande OS- och världsmästaren Carolina Marín från Spanien och i finalen Taiwans Tai Tzu Ying.

Klirr i kassan

Den totala prispotten i Denmark Open är 700 000 USD vilket gör turneringen till den fjärde mest penningstinna tävlingen efter Dubai World Series Finals (1 000 000 USD), Indonesiska öppna (900 000 USD) och Australiensiska öppna (750 000 USD). Det betyder att det också hördes ett litet klirr i Mikkeläs pengapung.

– Tävlingen gav mig mycket poäng i världsrankingen, en del prispengar samt massor av självförtroende, skriver Mikkelä.

Enligt Yle Sportens uträkningar borde Mikkeläs prissumma vara kring 2450 US dollar. Damsingelvinnaren Yamaguchi drog å sin sida in 52 500 US dollar.

Här alla resultat i alla fem kategorier – herrsingel, damsingel, herrdubbel, damsingel och mixeddubbel – i Denmark Open 2016.

Mikkeläs poängjakt fortsatte förra veckan med Ungerska öppna där hon kom till kvartsfinal. Den här veckan följer en stor tävling i Tyskland, Bitburger GP, veckan varpå lag-EM arrangeras i Sverige.