Hoppa till huvudinnehåll

Mopedister upprör i Tolkis

Mopedspår i sanden
Uppe på gamla skolbacken går det vilt till. Mopedspår i sanden Bild: Yle / Mathias Gustafsson tolkis

I byn Tolkis i sydvästra Borgå har mopedister fått byborna att ryta till. På sociala medier har diskussionen tidvis gått riktigt het då Tolkisbor har gett utlopp för sina känslor.

- De kör här runt, runt flera varv och sen upp i skogen och till den gamla skolgården uppe på backen, berättar Margareta Mansner som bor alldeles intill mopedisternas rutt. Det är något med själva mopederna som gör så att det låter extra hårt när de kör.

Facebook till hjälp

För några månader sedan skrev Mansner på Facebooksidan Tolkkinen om fenomenet och hon upplever att läget har blivit värre efter det.

- Det verkar som om de koncentrerar sig speciellt mycket på att köra här rakt utanför vårt sovrumsfönster, säger hon.

Mansner säger att de börjar vid halv sju på kvällen och så håller det på till cirka tiotiden.

- Min man har tidig väckning då han ska jobba morgontur och han skulle gärna sova några timmar innan han ska upp, säger Mansner.

Mopedspår i Tolkis
Mopedisterna kör gärna upp till gamla skolgården här Mopedspår i Tolkis Bild: Yle / Mathias Gustafsson tolkis

Läget hårdnar

Enligt ett inlägg i gruppen Tolkkinen har polisen kontaktats om läget efter att några av mopedisterna hade varit nära att köra på fotgängare nära byns bar. Det här har Yle Östnyland inte fått bekräftat av Östra Nylands polisinrättning.

Margareta Mansner är alltså inte ensam om att oroa sig över läget i byn. Andra har kommenterat mopedisternas framfart i betydligt hårdare ordalag än hon. Debatten hettade till så illa att en tråd togs bort av moderatorn helt och hållet.

Annorlunda nu

- Visst har det ju åkts moped här i byn i alla herrans år, konstaterar Mansner.

Det som är annorlunda nuförtiden, säger Mansner, är att de tycks hålla till i ett och samma kvarter hela tiden, runt Tolkisrinken och skolbarackerna.

- Då blir det lite för mycket oljud då de dessutom håller på i flera timmar. Förr åkte de runt omkring i byn och försvann till andra byar mellan varven.

Mopedspår i sanden
"De kan hålla på och köra i timmar" Mopedspår i sanden Bild: Yle / Mathias Gustafsson tolkis plan

”Pojkarna är nog från byn”

Då Yle Östnyland frågar om Margareta Mansner vet varifrån de här pojkarna kommer svarar hon att hon inte vet direkt.

- Men jag tror nog de är härifrån byn, för här har folk känt igen dem och kontaktat deras föräldrar, säger hon efter att ha funderat på saken en stund.

Hon hoppas att föräldrarna skulle prata med sina barn och få bukt med problemet.

- Jag förstår ju nog att det är roligt att köra upp i skogen här och upp för branten till gamla skolan men de skulle inte få hålla på i så många timmar åt gången, säger Mansner.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland