Hoppa till huvudinnehåll

Totalprivatiserad vård utreds inte i Jakobstad

Brandbackens servicecenter
Arkivbild. Brandbackens servicecenter Bild: Yle/ Alexandra Karlsson service center

Den konsult som ska utreda vårdalternativen i Jakobstadsregionen får inte i uppdrag att utreda en totalprivatisering av vården.

Förslaget om en sådan utredning kom från den regionala arbetsgruppen under ledning av kommundirektör Stefan Svenfors i Pedersöre.

Konsultens uppdrag blir att utreda två alternativ. Det första innebär att delar av social-och hälsovården upphandlas på den privata marknaden. Det andra gäller en helhetsupphandling där kommunerna Jakobstad, Pedersöre, Larsmo äger 49 procent av bolaget medan den privata aktören äger 51 procent. Nykarleby deltar inte i det andra alternativet.

Spörsmål från socialdemokraterna

Den socialdemokratiska gruppen i fullmäktige i Jakobstad förde fram frågan i ett spörsmål på stadens fullmäktigemöte den 17 oktober.

I sin beredning till stadsstyrelsens möte på måndag skriver stadsdirektör Kristina Stenman att en utredning om totalprivatisering inte ingår i konsultens uppdrag.

- Det finns inte i vårt upphandlingsdokument, säger Kristina Stenman.

Hur kunde förslaget om en totalprivatisering av vårdproduktionen överhuvudtaget komma fram som ett alternativ?

- Det här är en process med ganska många kockar men det är social-och hälsovårdsnämnden och staden Jakobstad som är upphandlingsenhet.

Stadsdirektör Kristina Stenman
Kristina Stenman Stadsdirektör Kristina Stenman Bild: YLE/Chanette Härus Österbotten,Jakobstad,stenman

Det fanns ändå i protokollet från den regionala arbetsgruppens möte?

- Det fanns det, ibland kan det bli så på möten när man jämkar åsikter, nu har vi i kommunerna diskuterat ihop oss om det här.

Konsultutredning skall upphandlas

De fyra kommunerna, Jakobstad, Larsmo, Pedersöre och Nykarleby kommer nu att upphandla en utredning enligt de två alternativ som godkänts. Upphandlingstiden går ut den 3 november och därefter tillsätts en arbetsgrupp som gör en bedömning av offerterna.

Kostar utredningen under 100 000 euro kan upphandlingschefen, det vill säga stadssekreterare Milla Kallionen i Jakobstad, i samråd med berörda kommuner avgöra frågan. I annat fall blir det social-och hälsovårdsnämnden som avgör frågan.

Konsultutredningen skall vara klar till årsskiftet. Vid januarimötet kommer fullmäktige i respektive kommun att avgöra om man förekommer social-och hälsovårdsreformen och går in för en särlösning enligt alternativ ett eller två i kommunerna. Det före landskapet tar över ansvaret för social-och hälsovården.

Nollalternativet är att vänta och se vad social-och hälsovårdsreformen för med sig för hela landskapet Österbotten.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten