Hoppa till huvudinnehåll

Alternativa presidentkandidater i USA har få chanser - och ges ingen publicitet

Jill Stein, De grönas presidentkandidat i USA 2016
Jill Stein, De grönas presidentkandidat i USA 2016 Jill Stein, De grönas presidentkandidat i USA 2016 Bild: AOP / Johnny Louis/WENN.com Presidentvalet i USA 2016,USA,Jill Stein presidential campaign, 2016,presidentkandidat

Demokraternas Hillary Clinton och republikanernas Donald Trump har satsat stort på presidentvalet den 8 november. De är också de enda kandidater som får enorm publicitet - medan de alternativa kandidaterna blir helt utan.

Besvikna väljare vill söka sig till alternativa kandidater – men representanterna för USA:s mindre partier - till exempel Libertarianernas Gary Johnson och Gröna partiets Jill Stein – når inte fram till väljarna.

Johnson och Stein har ett gemensamt väljarstöd på över 10 procent.

Hillary Clintons rykte som krigshök oroar väljare - framför allt de unga som stödde Bernie Sanders. De är skeptiska till Clintons utrikespolitiska meritförteckning, och de röstar hellre på Jill Stein.

Jill Stein är läkare till utbildningen. Hon kräver bland annat att små partiers representanter också ska få delta i viktiga debatter i tv. Orsaken till att de små partierna utesluts är att de inte har ett tillräckligt stort väljarstöd. Stein vill öppna debatten i den här frågan. Stein anser att verklig demokrati skulle betyda att tvåpartisystemet ersätts av ett flerpartisystem av europeisk modell.


Hillary Clintons rykte som krigshök oroar väljare - framför allt de unga som stödde Bernie Sanders. De är skeptiska till Clintons utrikespolitiska meritförteckning, och de röstar hellre på Jill Stein

”Tvåpartisystemet måste krossas”

Gary Johnson var tidigare republikansk guvernör i delstaten New Mexico och han beskriver sig själv som ekonomiskt konservativ och socialt liberal. Han är populärare än Trump bland väljare under 30 år. Det libertarianska partiet vill kraftigt begränsa statligt inflytande både i ekonomisk politik och i socialpolitiken.

Gary Johnson.
Gary Johnson Gary Johnson. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Gary E. Johnson,presidentkandidat,USA, Presidentvalet i USA 2016,Libertarian Party

Johnson är emot deportering av papperslösa - vilket ger honom stöd bland latinamerikanska väljare.

De som ifrågasätter USA:s tvåpartisystem anser att det är helt fel att de alternativa aspiranterna inte har fått delta i valrörelsens direktsända tv-debatter.

Ett deltagande i presidentvalsdebatterna förutsätter ett väljarstöd på 15 procent i genomsnitt i ledande opinionsmätningar. Både Johnson och Stein förkastar det här kravet.


Gary Johnson talar till sina anhängare vid partikonventet i maj.

Folk får inte en chans att lära känna alternativa kandidater

I tidningen ETC skriver Birger Schlaug att han slås av mediernas totala ointresse för analys av den bristande demokratin i det amerikanska partisystemet.

Många unga människor i USA väcktes politiskt av Bernie Sanders, och efter att han fallit bort börjar dessa personer allt mer intressera sig för Jill Stein. Budskapen i Sanders valkampanj hade större likheter med Jill Steins tankar och idéer än med Hillary Clintons, konstaterar Schlaug.

Han säger i sitt inlägg att det i början fanns ett hopp om att Sanders som presidentkandidat och Jill Stein som vice presidentkandidat skulle ha kunnat utgöra ett tredje alternativ i valet, och att paret Sanders-Stein skulle ha haft en chans i valet.

En sådan tanke kan kanske definieras som naiv - och man kan misstänka att Sanders och Stein skulle ha splittrar fronten mot Donald Trump och att de i själva verket skulle ha blivit Trumps bästa verktyg för att nå posten som USA:s president. Det var så det gick då Ralph Nader (grön presidentkandidat) fick närmare tre miljoner röster i presidentvalet 2000. De rösterna skulle annars till stor del ha gått till demokraternas kandidat Al Gore. Resultatet i det valet blev att George W Bush blev vald till president. Det här hör till demokraternas främsta argument när det gäller att förhindra ett större stöd för Jill Stein.

Medier sväljer okritiskt detta tvåpartidiktat som byggs upp av särintressens donationer.― Birger Schlaug i tidningen ETC

Presidentvalsdebatt i tv i USA.
Presidentvalsdebatt i tv i USA. Bild: EPA/JIM LO SCALZO Presidentval i USA,USA,tv-debatt,samtal,Hillary Clinton,Donald Trump

Hillary Clinton har lyckats vinna nomineringen i sitt parti – men inte folks hjärtan – genom annonser och tv-reklam för 57 miljoner dollar, säger de som är besvikna på systemet.

”Kanske USA vaknar upp om Donald Trump vinner”

Birger Schlaug säger i ETC att den politiska tvåpartidiktaturen i USA baserar sig mera på korruption och kapitalstarka särintressen än på demokratiska värderingar. Enligt honom börjar det ändå finnas människor som har börjat engagera sig politiskt för att få till stånd en förändring.

USA kanske kan vakna upp om Donald Trump vinner, bedömer Schlaug.

..och är det inte naivt att tro att Hillary Clinton, som är så illa omtyckt, ska lyckas få hjärtan att brinna och ta hem seger över Donald Trump? Kan demokraterna ha en kandidat som är mer insyltad i Wall Street, särintressen och feta donationer än Hillary Clinton? Har inte demokraternas elit bäddat för Donald Trump genom att lotsa fram Hillary Clinton?― Birger Schlaug i tidningen ETC
Hillary Clinton och Donald Trump i valdebatt.
Hillary Clinton och Donald Trump i valdebatt. Hillary Clinton och Donald Trump i valdebatt. Bild: EPA/JOE RAEDLE Hillary Clinton,Donald Trump,USA, Presidentvalet i USA 2016

Det amerikanska presidentvalet 2016