Hoppa till huvudinnehåll

Brittisk spionchef varnar för allt mer aggressivt Ryssland

MI5 ska anställa ytterligare 1 000 personer för att försträka kampen mot bland annat cyberbrottslighet. Säkerhetstjänsten har lagt ut annonser för att locka hugade spioner
MI5 ska anställa ytterligare 1 000 personer för att förstärka kampen mot bland annat cyberspionage. Säkerhetstjänsten har lagt ut annonser för att locka hugade spioner MI5 ska anställa ytterligare 1 000 personer för att försträka kampen mot bland annat cyberbrottslighet. Säkerhetstjänsten har lagt ut annonser för att locka hugade spioner Bild: EPA/LINDSEY PARNABY Storbritannien,MI5,Security Service

Chefen för den brittiska säkerhetstjänsten varnar för ett allt mer aggressivt Ryssland.

Andrew Parker som leder MI5 - den inre säkerhetstjänsten i Storbritannien - säger i en sällsynt intervju att Ryssland beter sig på ett allt mer aggressivt sätt både i Storbritannien och i Europa.

- Ryssland använder hela paletten av statliga organ och maktmedel för att driva sin utrikespolitik utomlands på ett allt mer aggressivt sätt, säger Parker i en intervju för tidningen The Guardian.

Tidningen uppger att intervjun är den första som en sittande chef för MI5 någonsin har gett.

- Ryssland är aktivt över hela Europa och i Storbritannien i dag. Det är vårt jobb att komma emellan, sa spionchefen.

Enligt honom använder Ryssland alla medel i sin verksamhet, inklusive propaganda, spionage, omstörtande verksamhet och cyberattacker.

Allt mer verktyg

Ryssland har fortfarande ett stort antal underättelseagenter i Storbritannien men det som skiljer sig från kalla krigets dagar är uppkomsten av cyberkrigföring, enligt Parker.

- Ryssland har utgjort ett hot i årtionden, men det som är annorlunda i dag är att det finns mer verktyg som kan användas, säger chefen för MI5.

Målet för spionaget är militära hemligheter, industriprojekt, ekonomisk information och stats- och utrikepolitiska hemligheter.

Andrew Parker tror att Ryssland allt mer definierar sig genom sitt motstånd till väst och agerar därefter.

MI5, den inre brittiska säkerhetstjänsten har sitt högkvarter i Thames house vid floden Thames i London
MI5, den inre brittiska säkerhetstjänsten har sitt högkvarter i Thames house vid floden Thames i London MI5, den inre brittiska säkerhetstjänsten har sitt högkvarter i Thames house vid floden Thames i London Bild: EPA/HORACIO VILLALOBOS MI5,Storbritannien

I skuggan av terrorhot

Han beklagade också att Ryssland har utnyttjat tillfället när så mycket ansträngningar koncentreras på terrorismhot. Då ökar hotet från hemliga instanser i andra länder, främst Ryssland enligt Parker.

Han berättade också att man har avvärjt tolv jihadistattacker under de tre senaste tre åren och att 3 000 "våldsamma islamistiska extremister" befinner sig inom landet i dag, de flesta av dem britter.

MI5 kommer att förstärkas genom att man ökar antalet anställda från nuvarande 4 000 till 5 000 under de följande fem åren.

Spionchefen sa att han föredrog en intervju i Guardian framom andra tidningar, trots att Guardian har avslöjat en mängd underrättelsehemligheter till exempel i samarbete med Edward Snowden.

- Vi inser att även vi måste förändras i en värld som förändras. Vi har ett ansvar att tala om vårt arbete och att förklara det, sade Parker.

Läs också