Hoppa till huvudinnehåll

Därför fick Juho Eerola inte bli NR-president

Juho Eerola
Juho Eerola Bild: Yle Juho Eerola,riksdagsledamot i Finland,Sannfinländarna

Finlands val av kandidat till posten som Nordiska Rådets president väcker fortfarande diskussion inom den finländska delegationen, när Nordiska Rådet samlas för sin session i Köpenhamn. Juho Eerola blev sidsteppad då åländska Britt Lundberg föreslås som kandidat.

Det har debatterats en hel del om Sannfinländarnas Juho Eerola och hans olika roller i offentligheten.

Det är oklart hur diskussionerna gick i den finländska delegationen när åländska Britt Lundberg valdes till kandidat till presidentposten, i stället för Juho Eerola. Finland tar över klubban nästa år och det egna landets delegation brukar föreslå sin kandidat till presidentposten.

Juho Eerola är nämligen ordförande för den finländska delegationen och ofta är det samma person som har föreslagits till president. Nu föreslås Eerola i stället till posten som vice president för rådet.

- Allmänna skäl är fortfarande ett hinder i det här skedet av världshistorien till att en sannfinländare kan bli president för Nordiska Rådet, säger Eerola.

En annan orsak som har nämnts är en omdebatterad rockvideo med pornografiska scener, där Eerola är huvudperson och som publicerades tidigare i höst.

- I videon ställde jag inte upp som mig själv, men det användes som svepskäl i den här situationen, till att jag tydligen inte kunde väljas till president för rådet.

"En sådan här video underlättar inte en kampanj"

En annan orsak som har uppgetts är att det var Mittengruppens tur att få posten som president. Britt Lundberg, som representerar Mittengruppen i Nordiska rådet vill inte ta ställning till hur processen gick.

- Jag kan inte spekulera i det. Det enda jag vet är att jag var tillfrågad och det fanns redan en färdig diskussion när de här videorna kom upp till diskussion. Så jag tror inte att de har spelat någon huvudroll i diskussionen, säger Lundberg.

Porträtt av Britt Lundberg.
Britt Lundberg vill inte spekulera i varför hon blev vald till kandidat. Porträtt av Britt Lundberg. Bild: www.regeringen.ax britt lundberg

Sfp:s Anna Maja Henriksson var med och fattade beslutet att föreslå Britt Lundberg. Hon säger att Lundberg har ett bredare stöd i Nordiska Rådet, och att flera faktorer spelade in.

- Varje ledamot i den finländska delegationen har gjort sina slutsatser. Alla kan räkna ut vad en sådan video kan tillföra en kampanj för ett ordförandeskap. Åtminstone har det inte underlättat situationen.

Hur mycket välkomnas de nordiska populistiska partierna i det nordiska samarbetet?

- Varje parti måste göra upp sin egen agenda och jobba för att få respekt. Att också ses som en jämbördig och pålitlig part i nordiska sammanhang. Här får alla grupper jobba, säger Henriksson.