Hoppa till huvudinnehåll

"Den verkliga befrielsen av Mosul har börjat"

iraks armé utanför mosul
Specialstryrkor från terrorbekämpningsenheten väntar utanför Mosul. iraks armé utanför mosul Bild: EPA/AHMED JALIL Irak,Mosul,Iraks armé

Irakiska specialstyrkor har inlett artilleriattacker mot den IS-kontrollerade staden Mosul.

Regeringsstyrkor bombarderade på tisdagen en stadsdel i östra Mosul med pansarvagnar och grovt artilleri medan jihadisterna har svarat med granat- och raketattacker.

De irakiska styrkorna gick in i stadsdelen Gogjali, och har mött på hårt motstånd från IS i form av bland annat vägbomber.

- Den verkliga befrielsen av Mosul har börjat, sa elitstyrkornas befälhavare Taleb Sheghati al-Kenani i irakisk TV enligt nyhetsbyrån AFP.

Nyhetsbyråer berättar också att specialstrykor har tagit över TV-huset i Mosuls östra del.

Premiärministerns hälsning: Ge er eller dö

Kurdiska milisstyrkor och den irakiska armén har ryckt närmare Mosul från tre olika håll sedan storoffensiven mot jihadisterna började för två veckor sedan.

Premiärminister Haider al-Abadi har uppmanat IS att kapitulera samtidigt som regeringssoldaterna rycker allt närmare IS positioner.

- De har inget val. Antingen ger de upp eller så dör de.

al-Abadi, som också är befälhavare för armén, gav ett televiserat tal vid basen i staden Qayyara nära Mosul där han iklädd kamouflagedräkt talade till folket.

- Vi närmar oss dem från alla håll. Om Gud så vill kapar vi ormens huvud. De kommer inte att kunna fly någonstans.

Mosul inväntar de stora striderna

En video från Mosul filmad i lördags visar öde gator med bara enstaka bilar och människor.

Armén har varnat för att det kan ta veckor eller snarare månader innan Mosul har återerövrats och striderna väntas bli blodiga och svåra.

IS har bland annat kidnappat tusentals människor från närliggande byar och använder dem som människosköldar för att skydda sina baser inne i staden. De bränner också oljefält för att skapa rökridåer.

På måndagen försökte IS föra 25 000 civila från staden Hammam al-Alil söder om Mosul in i staden, men hindrades delvis av luftangrepp från den USA-stödda koalitionen.

FN:s människorättskommittés talesperson Ravina Shamdasani sade på tisdagen att man hittat kropparna efter 40 före detta irakiska specialstyrkor som mördats och dumpats i floden Tigris på lördagen.

Före IS tog över Mosul bodde det kring två miljoner människor i den vidsträckta staden med omkringliggande byar.

Nu tror man att det finns en och en halv miljon människor kvar och FN har varnat för en humanitär katastrof om till och med en miljon människor tvingas fly under de kommande veckorna.

Sedan offensiven inleddes den 17 oktober har nästan 18 000 människor flytt.

Turkiet placerar trupper vid irakiska gränsen

Turkiet meddelade under tisdagen att man har placerat pansarvagnar och bepansrade fordon vid gränsen till Irak.

Turkiets försvarsminister säger att det är ett led i kampen mot terrorism och att det hänger ihop med utvecklingen i Irak.

Försvarsministern Fikri Isik säger också att Turkiet inte har någon plikt att vänta på sin sida av gränsen och att de kommer att göra vad som krävs om kurdiska PKK-rebeller får fotfäste i Sinjarregionen i Irak.

Provinsen Sirnak i sydöstra Turkiet där trupper nu har placerats är ett av de mest oroliga områdena i konflikten mellan den turkiska militären och PKK-rebellerna, som också har baser i norra Irak.