Hoppa till huvudinnehåll

Fel på hållplatsskärmar i kollektivtrafiken i huvudstadsregionen

Hållplatsskärm som visar när bussen kommer.
I stället för att visa i realtid när bussen eller spårvagnen kommer visar en del av skärmarna bara den schemalagda tiden eller till och med blankt. Hållplatsskärm som visar när bussen kommer. Bild: Yle/Mari Sarolahti hållplatsskärm,Helsingforsregionens trafik,Helsingfors,busshållplats

Den som använder kollektivtrafiken i Helsingfors kanske redan har märkt att en del av bussarnas och spårvagnarnas hållplatsskärmar visar blankt, något obegripligt eller det så kallade tildetecknet. Skärmarna kan visa fel i flera veckor framöver.

En del av hållplatsskärmarna är helt utan text eller visar något annat än tiden och buss- eller spårvagnsnummer. Enligt Kerkko Vanhanen från Helsingforsregionens trafik, HRT, handlar det om ett systemfel i omkring hundra av HRT:s nyare skärmar.

- Vi har lokaliserat felet och kan åtgärda det inom ett par veckor.

Övergången till nytt biljett- och informationssystem skapar bekymmer

Det att skärmarna visar tildetecknet, alltså det maskliknande tecknet framför tidsangivelsen, har att göra med övergången till det nya biljett- och informationssystemet.

- En del skärmar som borde visa i realtid när bussen eller spårvagnen kommer visar i stället den schemalagda tiden, säger Vanhanen.

Det här är enligt honom oundvikligt under övergångsperioden.

Bild inifrån en stadsbuss. Man ser flera tomma säten och några passagerare.
Först i början av nästa år kan du vara säker på att tiden som hållplatsskärmen visar är korrekt. Bild inifrån en stadsbuss. Man ser flera tomma säten och några passagerare. Bild: Yle/Mira Myllyniemi buss,buss 23 i helsingfors

Klart i början av 2017

Felet med tildetecknen pågår en längre tid.

- Det här kan vi sannolikt åtgärda inom en till två månader, säger Vanhanen.

I början av året kommer en del av det nya biljett- och informationssystemet att bli färdigt. Och då kommer hela 8 000 hållplatsskärmar och en nylanserad reseplanerare att kunna visa i realtid när bussen eller spårvagnen kommer.

Läs också