Hoppa till huvudinnehåll

Höghusplaner på Kuppisgatan 63 i Åbo krävde omröstning

Husfasad i Åbo.
Arkivbild. Husfasad i Åbo. Bild: Yle/Rolf Granqvist flervåningshus,Åbo

Stadsplanerings- och miljönämnden i Åbo godkände på tisdagkvällen ett undantagslov för ett planerat höghus på Kuppisgatan 63. Höghuset blir nu både större och högre än vad detaljplanen för området tillåter.

Undantagslovet godkändes till slut med rösterna 9-4. De gröna och Vänsterförbundet röstade emot och Centern, Samlingspartiet, SDP och Sannfinländarna röstade för.

Byggföretaget Pohjola Rakennus plan är att bygga sammanlagt 3 059 våningskvadratmeter, där detaljplanen endast tillåter 2 567 våningskvadratmeter.

- Jag tycker att det borde handla om en detaljplansändring och inte ett undantagslov. För det rör sig om en stor ändring, då man vill höja huset med en våning och ha 20 procent mer byggnadsrätt. Därför röstade jag också emot det här, säger Mikaela Sundqvist som sitter i med stadsplanerings- och miljönämnden och representerar De gröna.

Nya företagstomter men flygekorren skyddas

Nämnden godkände också en ny detaljplan för ett nästan 23 hektar stort område i Laustis, Svalberga och Svalas.

Syftet med den nya planen är att förbättra möjligheterna för företag genom att kunna erbjuda tomter inom stadens gränser. Samtidigt skyddar man flygekorren som finns i området.

- Det handlar om stadsnära företagstomter och att samtidigt se till att flygekorren skyddas, säger Mikaela Sundqvist.

Bordläggning av Åbo energis fastigheter

Gällande ärendet om Åbo energis fastigheter vid bolagets huvudkontor vid Slottsgatan, fastigheter som ska bli bostäder och kontor, gjorde nämnden ett besök på platsen.

Ärendet i sig valde man dock att bordlägga då man vill ha fortsatt diskussion innan man tar något beslut i frågan.