Hoppa till huvudinnehåll

Högsäsong för konkurrensutsättning av elavtal – det här ska du hålla koll på

Elskapp med stöpsel.
Arkivbild. Elskapp med stöpsel. Bild: Yle/Rolf Granqvist kontakt

När dagarna blir kallare väljer många att konkurrensutsätta sina elavtal, vilket i dagens läge har gjorts lätt och behändigt. Konsumentskyddet påpekar att det lönar sig att noggrant kolla både det nya och det nuvarande kontraktet när man fattar beslut.

Tack vare flera nätsidor där man kan jämföra elpriserna samt aktiv telefonförsäljning kan konsumenten i dag välja och vraka när det kommer till elavtal – i hopp om stora inbesparningar.

Från konsumentskyddet påpekar man ändå att det är viktigt att inte göra förhastade beslut. En miss kan stå en dyrt, berättar konsumenträttsrådgivaren Raija Marttala för Yle Åboland.

I de fall där det nuvarande elkontraktet inte är tidsbundet går det lätt att byta, övergångstiden är två veckor och det nya elbolaget sköter om uppsägningen av det tidigare kontraktet.

- Men om man har ett tidsbundet kontrakt så kan man tvingas betala de resterande månadsavgifterna och till och med en straffavgift för att säga upp kontraktet i förtid, berättar Marttala.

Stämmer inte alltid överens

Åbobon och parhusägaren Christoffer Brunberg brukar konkurrensutsätta sitt elavtal. Men han har märkt att speciellt webbsidorna där man kan jämföra priser ibland inte stämmer överens med de riktiga priserna.

- Man kan fylla i elkonsumtionen och olika andra parametrar i dylika tjänster, som sedan ger olika erbjudanden som jag har märkt att inte nödvändigtvis stämmer överens med det som producenterna själv erbjuder, säger Brunberg.

Konsumentskyddet påpekar också att det lönar sig att kolla upp erbjudanden med producenten själv istället för att blint lita på de jämförande webbsidorna.

Grönt före billigt

Som för många andra är det för Brunberg ändå det miljövänliga som väger tyngre än låga priser när det kommer till valet av elbolag.

- Där skulle det kunna bli lite lättare att få information om hur elen produceras. I nuläget måste man idka lite detektivarbete för att komma fram till hur miljövänlig elen egentligen är, säger Brunberg.

Från konsumentskyddet påpekar man att det hör till elproducentens skyldighet att kunna berätta hur elen produceras – och hur miljövänlig den är. För den som är intresserad av hur miljövänlig elen är gäller det därmed att kontakta bolagen.

Ingen problembransch

Aktiv telefonförsäljning har i samband med bland annat teleoperatörsbranschen fört med sig gråa hår för konsumenterna. Något större problem har den ökade konkurrensutsättningen inom elbranschen ändå inte orsakat, berättar Marttala.

- Det här är fråga om en produkt som alla hushåll använder, så visst får vi in hundratals klagomål och frågor varje år. Men det brukar då oftast handla om någon viss marknadsföringskampanj eller andra oklarheter och mer sällan om något som skulle ha något att göra med konkurrensutsättningen, säger Marttala.

Konsumenträttsrådgivarens tips

Kolla ditt nuvarande kontrakt. Ett tidsbundet kontrakt kan oftast inte upphävas utan extra avgifter före kontraktet löper ut.

Inom elbranschen finns det inga begränsningar på hur långt ett tidsbundet kontrakt får vara. Ett tidsbundet kontrakt får ändå inte automatiskt förnyas till en ny tidsbunden period utan kundens godkännande.

Kolla priserna och sättet som elen produceras med företaget själv, lita inte blint på tredje parters sidor.

Konsumentskyddet har inga rekommendationer gällande hur ofta man ska konkurrensutsätta priserna, men Marttala säger själv att det lönar sig att kolla priserna en gång i året och senast då elförbrukningen förändras markant. Till exempel då man flyttar.

Läs också