Hoppa till huvudinnehåll

Linnea Skog fick gå på stjärnornas gata i Hollywood

Linnea Skog från Borgå på resa i Los Angeles.
Linnea tyckte att det var spännande att få se alla kändisars stjärnor på Walk of Fame i Hollywood. Det var första gången som Linnea besökte Los Angeles. Linnea Skog från Borgå på resa i Los Angeles. Bild: Camilla O'Connor linnea skog

13-åriga Borgåflickan Linnea Skog kom i måndags hem från en resa till Los Angeles, där hon var på plats för att marknadsföra Tyttö nimeltä Varpu (Den lilla sparven) inför nomineringarna till Golden Globe.

- Jag har alltid velat åka till Los Angeles och det var nu första gången jag var där. Att gå på Walk of Fame var jätteroligt, säger Linnea ivrigt.

Hon låter fortfarande pigg på rösten då Yle Östnyland ringer upp, trots att hon just har landat på Helsingfors-Vanda flygplats och sitter i en taxi på väg till sina morföräldrar. Flyget från Los Angeles till New York blev försenat på grund av regnväder i det stora äpplet, så planet fick snurra omkring ovanför flygplatsen i en timmes tid i väntan på tillstånd att landa.

- Jag är nog lite trött efter resan, men imorgon ska jag igen till skolan, berättar Linnea, som till vardags går på årskurs 7 i Strömborgska skolan i Borgå.

Linnea Skog från Borgå.
Linnea fick se mycket under sin resa till Los Angeles. Linnea Skog från Borgå. Bild: Camilla O'Connor linnea skog

Positiv feedback från jurymedlemmar

Linnea lär ha en hel del spännande historier att berätta för sina klasskamrater i skolan. Det är inte varje 13-åring som får vara med om de upplevelser hon fick vara med om i Los Angeles.

Under de fyra dagar filmteamet var i staden fick Linnea bland annat träffa medlemmar från juryn som utser de nominerade filmerna till det prestigefyllda priset Golden Globe.

- Vi hade en visning för jurymedlemmarna och efter det blev det gemensam middag. Det kändes bra att träffa dem och många av dem sa att de hade tyckt om filmen.

Linnea berättar att hon också fick positiv feedback gällande sin rollprestation av jurymedlemmarna.

- Det var någon som sa att mina ansiktsuttryck är bra och realistiska. Det kändes jättebra att få så bra kommentarer ute i stora världen.

Linnea Skog på väg bort från en bil i vilken en annan flicka sitter
Linnea fick höra att hennes ansiktsuttryck i filmen är realistiska. Det kändes fint att få sådana kommentarer, säger hon. Linnea spelar huvudrollen som flickan Varpu i filmen (arkivbild). Linnea Skog på väg bort från en bil i vilken en annan flicka sitter Bild: Cata Portin ©MakingMovies tyttö nimeltä varpu, linnea skog

Middag och mingel med äldre herremän på engelska

Linnea fick också mingla på engelska med de medlemmar av juryn som var på plats.

- Lite nervös var jag nog, att kommer det att gå bra att tala med dem. Men jag tror nog att det gick helt bra sen till slut. Vi gick från bord till bord och många ville prata länge, berättar hon.

Diskussionerna handlade mest om filmen och om hur det gick till då Linnea kom in i filmbranschen, avslöjar hon. Med sig på resan hade Linnea bland andra regissören för filmen, Selma Vilhunen. I programmet deltog också Paula Vesala, som nuförtiden bor med sin familj i Los Angeles.

Selma Vilhunen, Linnea Skog och Paula Vesala.
Regissör Selma Vilhunen, Linnea Skog samt Paula Vesala, som spelar Varpus mamma i filmen, var på plats i Los Angeles för att göra reklam för filmen. Selma Vilhunen, Linnea Skog och Paula Vesala. Bild: Camilla O'Connor paula vesala

Hård konkurrens om nomineringarna

Filmen marknadsförs under kampanjtemat Girls to Globes. I en intervju för Yle Uutiset säger filmens producent Kai Nordberg att det finns få kvinnor som gör film i Hollywood.

- Nu har vi i Finland en ny och fin kvinnlig regissör på framfart, som har sin egen röst och sitt eget sätt att se på världen, konstaterar han.

Jurymedlemmarna kommer att få se 75 olika utländska filmer. Endast fem av dem blir nominerade till priset.

- Det var ett jätteviktigt tillfälle att marknadsföra filmen, och det var fint att det kom så många människor och tittade på den, säger Linnea.

Linnea Skog och Selma Vilhunen fotograferas på resa i Los Angeles.
Linnea Skog tillsammans med regissör Selma Vilhunen i Los Angeles. Filmens producent vill lyfta fram Vilhunen i Hollywood, där de kvinnliga regissörerna är få. Linnea Skog och Selma Vilhunen fotograferas på resa i Los Angeles. Bild: Camilla O'Connor selma vilhunen

Amerikansk version av filmen kan bli aktuell

Det finns totalt omkring 90 medlemmar i juryn och cirka 14 av dem var på plats i Los Angeles. De nominerade filmerna utses den 12 december.

- Jag tror att filmen har en helt bra chans att bli nominerad. I alla fall tyckte jurymedlemmarna på plats om filmen, konstaterar Linnea.

Enligt Yle Uutiset jobbar producenten för filmen nu också på att få in den på den amerikanska marknaden. Kai Nordberg ser till och med möjligheter att filma en amerikansk version av Den lilla sparven.

Linnea Skog från Borgå på resa i Los Angeles.
Linnea har fått vänja sig vid uppmärksamhet i och med huvudrollen i filmen Den lilla sparven. Här fotograferas hon under en promenad längs gatorna i Los Angeles. Linnea Skog från Borgå på resa i Los Angeles. Bild: Camilla O'Connor linnea skog

Linnea hann också turista lite under resan

Linnea hann också ha lite ledig tid under sitt besök i USA. Bland annat fick hon bekanta sig med Rodeo Drive och teamet körde runt med bil i Los Angeles.

Att resa ensam ut i stora världen utan mamma eller pappa var inget problem för Linnea.

- Det kändes helt bra. Jag hade folk som jag känner från filmen med mig, så det var inte alls skrämmande, bara roligt.

Linnea Skog och Selma Vilhunen fotograferas på resa i Los Angeles.
Roliga fotograferingsstunder vid kända shoppingkvarter. Linnea förevigades tillsammans med regissören Selma Vilhunen. Linnea Skog och Selma Vilhunen fotograferas på resa i Los Angeles. Bild: Camilla O'Connor selma vilhunen