Hoppa till huvudinnehåll

Peter Pan flyger in på Åbo Svenska Teater

Åbo Svenska Teaters version av Peter Pan. På bilden skådespelarna Peter Ahlqvist, Markus Riuttu och Timo Tamminen
Åbo Svenska Teaters version av Peter Pan. På bilden Peter Ahlqvist, Markus Riuttu och Timo Tamminen. Åbo Svenska Teaters version av Peter Pan. På bilden skådespelarna Peter Ahlqvist, Markus Riuttu och Timo Tamminen Bild: Pette Rissanen peter pan,Åbo Svenska Teater

Nästa vecka, eller närmare bestämt den 10 november, har familjepjäsen Peter Pan premiär på Åbo Svenska Teater.

Sagan handlar om pojken som inte blir vuxen, kan flyga och ägnar sin tid åt magiska äventyr. Hans ärkefiende är sjörövaren Kapten Krok.

Enligt regissören Mika Lehtinen får publiken njuta av en färggrann föreställning som bjuder på glädje, men också väcker tankar. Peter Ahlqvist som spelar Kapten Krok menar att man försöker göra en lekfull föreställning som ska passa alla.

- Det är en sagoberättelse och jag hoppas att vi lyckas lyfta fram leken inom teatern. Att barnen också ser att man kan leka det här. Det här är någonting man kan göra med sina kompisar i stället för att spela dator. Föreställningsförmågan är så bra för barn och jag hoppas och tror att det kan sporra.

Peter Ahlqvist beskriver hur det är att ha rollen som Kapten Krok.

- Det är en ganska speciell sits att vara boven i en barnföreställning. Helst vill man bli utbuad i stället för tackad efter pjäsen, för då känns det som att man har lyckats med sin funktion.

Åbo Svenska Teaters version av Peter Pan. På bilden skådespelarna Marjut Hernesniemi och Markus Riuttu.
Marjut Hernesniemi och Markus Riuttu in action. Åbo Svenska Teaters version av Peter Pan. På bilden skådespelarna Marjut Hernesniemi och Markus Riuttu. Bild: Pette Rissanen marjut hernesniemi, markus riuttu

Ett bärande tema i sagan är enligt regissören Mika Lehtinen att bevara barndomens lekfullhet och tron på den. Även vuxna kan reflektera över hur man kan värna om förmågan att ha roligt. Peter Ahlqvist ger sin syn på vad pjäsen handlar om.

- Tänk om livet alltid bara skulle vara en lek, det är lite det det handlar om. Peter Pan, pojken som aldrig ville bli vuxen, växer aldrig upp. För att han bestämt sig för det och far till Landet Ingenstans där man inte måste växa upp. Sedan kommer han till vår värld och träffar några barn och tar dem med sig dit. De får känna på den här fantastivärlden och känna efter hur det är om man inte skulle behöva bli vuxen och behöva bli tråkig och börja jobba på kontor och annat. Och är det faktiskt det man vill eller inte.

Åbo Svenska Teaters version av Peter Pan. På bilden Timo Tamminen, Jussi Järvinen och Amanda Nyman, samt hunden Gucci.
Timo Tamminen, Jussi Järvinen och Amanda Nyman samt hunden Gucci Åbo Svenska Teaters version av Peter Pan. På bilden Timo Tamminen, Jussi Järvinen och Amanda Nyman, samt hunden Gucci. Bild: Pette Rissanen timo tamminen, jussi järvinen och amanda nyman, samt hunden gucci
Peter Ahlqvist spelar Kapten Krok i Åbo Svenska Teaters version av Peter Pan.
Peter Ahlqvist spelar Kapten Krok. Peter Ahlqvist spelar Kapten Krok i Åbo Svenska Teaters version av Peter Pan. Bild: Pette Rissanen kapten krok

Ett intressant och lite ovanligt inslag för en teaterpjäs är Sankt Bernhardshundar.

- Vi har tre hundar som alternerar i rollen som Nanna. På teatrar brukar man säga att man inte ska jobba med barn eller med djur. Vi har nu båda två och det finns en otrolig charm att man har med en hund som man inte alltid riktigt vet vart den ska. Hunden vet nog vart den ska, men den vill inte nödvändigtvis göra det. Den har den möjligheten och sedan när hunden väger närmare 80 kilo spelar det inte så stor roll om alla andra vill att den ska någonstans. Vill den inte själv så far den inte, säger Peter Ahlqvist.

Tänk om livet alltid bara skulle vara en lek.

Ljusdesignen är gjord av Ada Halonen, scenografin och videodesignen är gjord av Teemu Määttänen och kostymdesignen av Marjo Haapasalo.

I rollerna ses Peter Ahlqvist, Jussi Järvinen, Amanda Nyman, Monica Nyman, Markus Riuttu, Jerry Wahlforss, Bror Österlund och Åbo Yrkeshögskolas (TurkuAMKs) 2:a årskurs cirkuselever Kreetta Astala, Marjut Hernesniemi, Linda Kulmala, Sanna Leinonen, Henna Pötsönen, Mari-Helen Reijonen, Fanni Silmunen, Timo Tamminen och Marianne Vaalimaa.

Åbo Svenska Teaters pjäs Peter Pan spelas fram till maj 2017, med både öppna föreställningar och dagsföreställningar riktade till skolor.

Fotnot: Pjäsen är skriven av den skotske författaren Sir James Matthew Barrie (1860-1937). Den första scenversionen spelades i London år 1904, för 112 år sedan.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland