Hoppa till huvudinnehåll

Sex saker att hålla koll på när City möter Barcelona

Manchester City och FC Barcelona möts i kvällens TV-match i fotbollens Champions League. Yle Sportens Antti Koivukangas listar sex saker det gäller att hålla koll på i kvällens drabbning.

Ikväll spelas hälften av den fjärde matchdagens drabbningar i fotbollens Champions League-gruppspel och Yle sänder matchen mellan Manchester City och FC Barcelona med start klockan 21.45 i TV2 och på Arenan.

Lagen möttes i en intensiv tillställning för 13 dagar sedan och den gången var Barcelona bättre med siffrorna 4-0. Inför kvällens match listar referent Antti Koivukangas sex saker det lönar sig att hålla ett öga på.

1. Sergio Aguero

Sergio Aguero firar mål för Manchester City.
Aguero, goalscoring hero. Sergio Aguero firar mål för Manchester City. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Sergio Agüero,Manchester City FC

Pep Guardiola verkar ha ett komplicerat förhållande till sin argentiske superstjärna, som inledde bortamatchen mot FC Barcelona på bänken. Att det äntligen lossnade för Aguero i helgen var ett viktigt besked för City, som behöver hans mål för att klara sig. Även om laget och Aguero gick igenom en torr period innan helgens WBA-seger har 28-åringen på 13 framträdanden för klubb- och landslag lyckats göra 13 mål. Alla ögon är på den lille argentinaren och frågan är om han kan överskina en annan liten argentinare, som dessutom har med sig sina två vapendragare, en uruguayan och en brasilianare.

2. MSN

Messi, Suarez och Neymar omfamnar varandra efter ett mål.
MSN. Messi, Suarez och Neymar omfamnar varandra efter ett mål. Bild: EPA/QUIQUE GARCIA Lionel Messi,Luis Suárez,Neymar

Få tränare känner FC Barcelonas anfallstrio bättre än Pep Guardiola, men ändå verkar det vara omöjligt att få bukt med männens målproduktion. I matchen på Camp Nou lyckades City göra livet surt för hemmalaget, men slarvade bort initiativet med ett par fatala individuella misstag. Slutsiffrorna 4-0 säger inte hela sanningen om matchbilden för 13 dagar sedan, den berättar mer om ett lag med en klinisk förmåga att avgöra matcher till sin fördel. Märkväl, i veckoslutet gick Messi, Suarez och Neymar av planen utan gjorda mål, när Barcelona fixade en 1-0 seger mot Granada.

3. Ilkay Gündogan

Ilkay Gündogan gör mål för Manchester City.
Ilkay Gündogan på mittfältet för City. Ilkay Gündogan gör mål för Manchester City. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Uefa Champions League,İlkay Gündoğan,Manchester City FC

Den otursförföljde tysken blixtrade till i veckoslutet mot West Bromwich i Premier League och hittade en vacker samklang med Sergio Aguero. Gündogan spelade då en central roll i en 3-5-1-1-formation, omgiven av rivjärnen Fernando och Fernandinho. När Andres Iniesta nu är ur spel kan Guardiola igen via att överbemanna det centrala mittfältet försöka vinna hegemonin över bollen i matchen, och då heter kapellmästaren Ilkay Gündogan.

Den 26-årige mittfältaren var aldrig någon målmaskin för sin förra klubb Borussia Dortmund, så mot den bakgrunden är tre mål på sex ligaframträdanden ett vansinnigt bra saldo. Hans enda Champions League-mål i karriären gjorde han på Wembley i finalen våren 2013 – en final som Dortmund förlorade mot Bayern München.

4. Manchester Citys press

Aleksandar Kolarov tacklar Lionel Messi.
Kolarov går "all in" på Messi. Aleksandar Kolarov tacklar Lionel Messi. Bild: Mikel Trigueros / Urbanandsport / Cordon Press/All Over Press Uefa Champions League,Barcelona,Manchester City FC

På Camp Nou satt City hemmalaget under hård press i den första halvleken och gjorde tidvis livet surt för katalanerna. Med en väldigt rörlig och flexibel formation lyckades Guardiola hålla bollen borta från fötterna på Barcelonas anfallstrio på ett häpnadsväckande sätt, trion kunde sinsemellan bara slå 20 lyckades passningar under de första 45 minuterna. Med tanke på att flera av nyckelspelarna i Barcelonas försvarslinje saknas (Alba, Pique, Mathieu) gäller det igen för City att orka stressa fram eventuella misstag ur spelare som Samuel Umtiti, Sergi Roberto och Lucas Digne, som alla är relativt orutinerade i tuffa europeiska bataljer.

5. Barcelonas backlinje

Jordi Alba har skadat foten i en fotbollsmatch för FC Barcelona.
Alba skadade sig i lagens förra möte. Jordi Alba har skadat foten i en fotbollsmatch för FC Barcelona. Bild: Mikel Trigueros / Urbanandsport / Cordon Press/All Over Press Barcelona,Uefa Champions League,Jordi Alba

Se ovan. Borta är Jordi Alba, Gerard Pique och Jeremy Mathieu och med den trion försvinner över 200 matcher med värdefull Champions League-erfarenhet. Manchester City måste vinna för att hålla Borussia Mönchengladbach på avstånd och kastar dessutom in Sergio Aguero in i leken hemma på City of Manchester Stadium. Barcelonas backlinje är inte svag, men utgör definitivt en riskfaktor.

6. Willy Caballero

Willy Caballero kniper en straff i ligacupfinalen på Wembley.
Caballero knep straffar på Wembley. Willy Caballero kniper en straff i ligacupfinalen på Wembley. Bild: EPA/GERRY PENNY Wilfredo Caballero,Manchester City FC

På tal om riskfaktorer, Willy Caballero må vara uppskattad och älskad av City-fansen för sin inställning och sina tidvis bländande insatser. Han är däremot ingen världsmålvakt och definitivt ett andrahandsval för Guardiola när Claudio Bravo är avstängd. Bravos nonchalans kostade City chansen att skrälla i Spanien och i värsta fall blir det en dyr nota också på tisdag i Manchester när den forne U21 världsmästaren från 2001 förväntas leverera i en match som Guardiola beskriver som en cupfinal. Passande, men tanke på att just Caballeros hjältedåd i straffsparkstävlingen mot Liverpool fixade en ligacuptitel för City i våras.

Referentens tips

City går inte mållösa av planen, men lyckas inte heller besegra katalanerna. För gästernas avancemangschanser har dagens match ingen större betydelse, eftersom laget redan har nio poäng ihopsamlat. City däremot måste undvika förlust för att hålla Mönchengladbach bakom sig. Matchen slutar 2-2 och samtliga mål görs av argentinare.