Hoppa till huvudinnehåll

Skatten lägst i Larsmo, högst i Kaskö

Bygget i Larsmo
Larsmo nya centrum tar form Bygget i Larsmo Bild: YLE/Chanette Härus Österbotten,Larsmo,bygge

I Larsmo undrades det i kommunstyrelsen om man rentav kunde sänka skattesatsen, men någon större diskussion blev det inte, utan man beslöt köra på som tidigare med 19,5 procent.

I Kaskö är läget ett annat. Stadsdirektör Marlene Svens föreslog en höjning till 22,25 procent, men stadsstyrelsen nöjde sig med en skattesats på 22 procent. Förslaget går nu till fullmäktige.

Kaskö lider ännu av sviterna efter Metsä Botnias nedläggning. Arbetslösheten har varit runt 15 procent i flera år, men i år ser det lite bättre ut. I höstas hade arbetslösheten kommit ner till drygt 10 procent.

I Larsmo har läget varit ett annat i flera år. Kommunen har konkurrerat med närmast Pedersöre och Närpes om att ha den lägsta arbetslösheten i Österbotten.

Som lök på laxen kom besked i höstas om att kommunen nästa år får ett skärgårdsstöd på drygt 600 000 euro. Det räddade skattesatsen från en höjning. Men också annars har det gått bra.

Ifjol gjorde Larsmo ett överskott och i år väntas kommunen få ett överskott på cirka 300 000 euro.

I Kaskö pågår samtidigt samarbetsförhandlingar för att spara pengar. Några årsverken ska bort och det kan också bli permitteringar och indragen semesterpeng.

Ännu har man inte kommit till skott utan förhandlingarna lär pågå in på nästa år.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten