Hoppa till huvudinnehåll

Storm rasar kring FBI-chef som avslöjade ny utredning om Hillary Clinton

FBI-chefen James Comey har kommenterat utredningen av Clintons e-post vid flera tillfällen, bland annat i kongressförhör
FBI-chefen James Comey har kommenterat utredningen av Clintons e-post vid flera tillfällen, bland annat i kongressförhör FBI-chefen James Comey har kommenterat utredningen av Clintons e-post vid flera tillfällen, bland annat i kongressförhör Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS Presidentvalet i USA 2016,James B. Comey,FBI (artist)

Justitieministeriet i USA utlovar en snabb utredning av den e-post som den federala polisen FBI har funnit på en dator med anknytning till den demokratiska presidentklandidaten Hillary Clintons närmaste medarbetare Huma Abedin.

FBI:s chef James Comey avslöjade i fredags att man utreder nya mejl i anslutning till den nedlagda utredningen av Hillary Clintons privata mejlserver.

Comeys besked väckte en storm av protester och anklagelser om att han bröt mot lagen då han informerade om utredningen så kort inför presidentvalet den 8 november.

Justitieministeriet som avrådde Comey att berätta om utredningen, försäkrar nu att utredningen kommer att utföras på ett snabbt och tillförlitligt sätt och att man avåller sig från kommentarer i fortsättningen.

Allt hårdare kritik mot Comey

Comey som är registrerad republikan, har fått hård kritik för att han har kommenterat utredningen av Clintons mejl vid flera tillfällen, eftersom det är högst ovanligt att FBI alls kommenterar fall som utreds.

Harry Reid, demokraternas ledare i USA:s senat anklagade Comey för att ha brutit mot den så kallade Hatch-lagen, som förbjuder FBI-tjänstemän att försöka påverka ett val.

Reid har fått stöd av en lång rad juridiska experter, före detta åklagare och både demokratiska och republikanska politiker.

Ville inte avslöja misstankar mot Ryssland

Demokraterna anklagar Comey för dubbla standarder efter att det framkom att Comey inte ville avslöja att FBI har samlat in starka bevis på att Ryssland har blandat sig i presidentvalet.

Tv-kanalen CNBC uppger att Comey inte ville anklaga Ryssland öppet så kort inför valet och demokraterna undrar nu varför han inte följde samma logik eller praxis när det gällde Clinton.

Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton och hennes medarbetare anklagar Comey för lagbrott och dubbelmoral
Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton och hennes medarbetare anklagar Comey för lagbrott och dubbelmoral Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton och hennes medarbetare anklagar Comey för lagbrott och dubbelmoral Bild: EPA/ERIK S. LESSER Hillary Clinton, Presidentvalet i USA 2016,USA

Clintons kampanjchef Robby Mook kräver att Comey förklarar varför han ansåg det vara så viktigt att berätta om utredningen om Clinton som kanske inte ens leder någon vart.

- Det är omöjligt att se på det som annat än dubbla standarder, klagar Mook.

Även Clinton kommenterade Comey i ett kampanjtal på måndagen.

- Jag är säker på att många av er undrar vad det är frågan om och varför i all världen FBI beslöt att hoppa in i ett val utan bevis på att det har begåtts fel. Det är en bra fråga, sade Clinton.

Kan påverka valet

Uppståndelsen som befaras påverka resultatet av presidentvalet började i fredags då Comey skrev i ett brev att FBI har upptäckt nya mejl med eventuella kopplingar till Clinton, då man utredde sexanklagelser mot den förre demokratiska kongressledamoten Anthony Weiner.

Weiner har varit gift med Clintons närmaste medarbetare Huma Abedin och han misstänks ha sänt sexuella meddelanden till en minderårig, 15-årig flicka från sin dator.

Samma dator lär också ha innehållit mejl till Clinton som Abedin sparade på datorn.

Comey har också fått hård kritik för att han i sitt brev medgav att det inte ens är säkert om de nya mejlen har någon större betydelse för utredningen om Hillary Clinton. Utredningen lades ner i somras utan beslut om åtal.

Clinton har lett i opinionsmätningar inför valet men Trump har knappat in på hennes försprång och en del nya opinionsmätningar tyder på att hennes ledning har krympt efter Comeys avslöjande i fredags.

Det amerikanska presidentvalet 2016