Hoppa till huvudinnehåll

Teuvo Hakkarainen åtalas för hets mot folkgrupp

Teuvo Hakkarainen.
Teuvo Hakkarainen. Teuvo Hakkarainen. Bild: Jarno Kuusinen Sannfinländarna,Teuvo Hakkarainen

Biträdande riksåklagare Raija Toiviainen har väckt åtal mot Sannfinländarnas riksdagsledamot Teuvo Hakkarainen för hets mot folkgrupp.

Hakkarainen misstänks för att på sin Facebooksida ha publicerat ett inlägg där muslimer på olika sätt förtalas och smädas på grund av sin tro.

Biträdande riksåklagaren betraktar inlägget som hatpropaganda som är ägnad att väcka förakt och till och med hat mot en folkgrupp som bekänner sig till islam.

Hakkarainen har enligt Riksåklagarämbetet bestridit att han skulle ha gjort sig skyldig till brott.

Biträdande riksåklagaren gjorde åtalsprövningen eftersom brottsmisstanken anknyter till hur yttrandefrihet används inom masskommunikation.

Åtalet handläggs i sinom tid vid tingsrätten i Mellersta Finland.

Hakkarainen: Allvarlig sak

Hakkarainen säger i en kommentar att det är allvarligt att åtal har väckts. Han säger sig lita på att rättsväsendet fattar rätt beslut i ärendet.

Hakkarainen säger att han upprördes av terrordådet i Nice och att det reflekteras i hans ordval i Facebook-inlägget.

Sannfinländarnas gruppordförande Sampo Terho säger att riksdagsgruppen kommer att behandla frågan när domen har fallit. Terho säger att alla i en rättsstat är oskyldiga till motsatsen har bevisats.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes

 • Gamla brandstationen i Hangö

  Gamla brandstationen i Hangö kan bli museum

  Samlaren Sten Johansson vill köpa fastigheten.

  Sten Johansson från Degerö i Ingå, känd bland annat för sina samlingar av pansarvagnar och krigsmaterial, vill köpa Gamla brandstationen i Hangö och göra om det till ett museum. Han erbjuder staden 55 000 euro för fastigheten.

 • Satamaruokala-huset

  Stevena vill köpa Satamaruokala i Hangö

  Tomten intresserar stuveribolaget.

  Stuveribolaget Stevena erbjuder 200 000 euro för tomten som den gamla byggnaden Satamaruokala står på i Hangö hamn. Tanken är att riva byggnaden och använda tomten som kontor och som skydd för arbetsmaskiner.

 • Eld.

  Vedlider brann i Tenala

  Elden spred sig från en kvisthög.

  Ett vedlider på Krokbyvägen i Tenala förstördes i en brand på måndagen (24.4). Elden spred sig från en kvisthög som eldades på gården.