Hoppa till huvudinnehåll

Återvinn dina gamla böcker

En bok som gjorts om till en klocka
En vacker gammal bok kan få nytt liv som klocka. En bok som gjorts om till en klocka Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö,återvinning,klockor

Trasiga böcker och böcker ingen längre läser kan återanvändas på många olika sätt. Boksidorna med text och bilder använder jag oftast skilt från pärmarna. Här kommer några tips med fokus på återanvändning av pärmarna. Det kan t ex. bli en klocka, fotoramar eller nya pärmar till egna anteckningsblock eller fotoalbum.

En klocka

För att göra en klocka behöver du bara en bok och ett urverk med visare. Borra ett hål i pärmen där du vill att klockans mitt ska vara. Skär eller riv loss så många boksidor så att urverket ryms innanför pärmarna när du stänger boken. Sätt urverket på plats. Ifall du inte hittat rätt färg på visarna så kan du måla dem i rätt färg. Jag målade den röda sekundvisaren med guldtusch. Fäst visarna. Limma eventuellt någon siffra på klockan om du tycker att du behöver det för att lättare se vad klockan är.

En bok som gjorts om till en klocka
En bok som gjorts om till en klocka Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö,återvinning,klockor

En fotoram

De gamla bokpärmarna är ofta väldigt vackra och dekorativa i sig. Rita upp önskad form och skär ut hålet med mattkniv eller skalpell. Dekorera ramen ytterligare om så önskas. Jag gnuggade kanterna med en mjuk stämpeldyna för att ytterligare få en brun åldrad yta. Skriv en text som passar till fotot, t ex vem det är. Årtalet kan också vara trevligt att komma ihåg. Jag använde sifferklistermärken i samma färg som tuschen. Varför inte göra hela tjocka släkten med matchande ramar.

En fotoram gjord av en bokpärm
En fotoram gjord av en bokpärm Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö,böcker,återvinning

En anteckningsbok eller en fotopärm

Klipp eller skär till önskat papper som du vill ha i din pärm. Anpassa sidorna efter pärmarnas storlek. Gör sidorna ca 1 cm smalare än de pärmar du vill ha och ca 0,5 cm längre. För foton rekommenderar jag en grövre kartong. Sy ihop några sidor tillsammans i ena kortisdan, ca 1cm från kanten. Limma buntarna ovanpå varandra men bara lim fram till den sydda sömmen. Klipp till en bit stadigt tyg (jeans eller läder fungerar bra) som är lite bredare än boksidorna och ca 10 cm lång. Limma fast pappersbunten på tygets mitt så att tyget viker sig runt kanten, ca 1 cm åt vardera håll. Sätt nu lim på ovansidan på tyget och limma fast bokpärmen ca 1 cm från tygets övre kant. Gör likadant med baksidan. Låt torka.

Ett anteckningsblock gjort av gamla bokpärmar
Ett anteckningsblock gjort av gamla bokpärmar Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö,böcker,återvinning

Vill du göra en snygg dold förvaring som på bilden nedan, klicka på länken här..

En bok som är omgjord till en klocka och en låda som det limmats bokryggar på.
En bok som är omgjord till en klocka och en låda som det limmats bokryggar på. Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö,återvinning,böcker

Tio tips på vad du kan göra med boksidorna hittar du i länken här.