Hoppa till huvudinnehåll

Delad sorg är dubbel sorg när familjemedlem dör

Melinda Backlund och Mary Ann-Pada
Melinda Backlund och Mary Ann-Pada Bild: Yle sorgearbete

I en tragisk olycka för 18 år sedan förlorade Mary Andrén-Pada och Melinda Backlund sin make och far. De har en stark och nära relation till varandra, men även om de delat sorgen har de sörjt på var sitt håll under alla år.

Rösten är kärlekfull och blicken varm då Mary Andrén-Pada talar om sin man som hastigt omkom i en olycka för 18 år sedan. Hon beskriver den djupaste sorgen och vägen genom dem. I dag är hon handledare i sorg och vägleder människor som förlorat sin livskamrat eller nära anhörig.

Hennes dotter Melinda Backlund arbetar också med att vägleda människor i sitt jobb som personlig och mental tränare. Tillsammans har de upplevt det trauma som olyckan förde med sig och de säger att den har fört dem närmare varandra, även om sorgen har varit tung och ibland oöverkomlig att dela.

Sörjer att barnen sörjer

Man brukar säga att delad glädje är dubbel glädje och det samma gäller kanske sorgen. Man sörjer också det att barnen sörjer, säger Andrén-Pada.

Känslan av att den delade sorgen blev för övermäktig gjorde att såväl mor som dotter anförtrodde sig åt vänner i stället för att dela den med varandra.

Jag visade inte alla mina känslor åt mamma, för jag såg hur jobbigt hon hade det. Det blev så för att skydda oss båda två, säger Backlund.

Speciella livsskeden

När olyckan skedde hade Melinda Backlund nyligen träffat sin blivande man, men hon hann aldrig presentera de två för varandra. Under livets gång har det också kommit emot stora livsskeden som Backlund upplevt som tunga.

Jag hade livet framför mig då pappa dog. Han saknades då vi gifte oss och när vi fick barn upplevde jag en sorg över att barnen inte hade någon morfar, säger Backlund.

För familjen är det i dag viktigt att tala om morfar, Backlund berättar att barnen brukar titta ut genom flygplansfönstret då familjen är på resa och vinka till morfar. På första maj brukar de släppa upp en ballong till honom. Det är också en viktig del i processen att tala om honom. Andrén-Pada säger att även om sorgen kommer och går så handlar det i dag mest om saknad.

Vi minns pappa och hans kärlek, vi talar om honom med barnbarnen och det är viktigt för mig att hans minne får leva, säger Andrén-Pada.

Viktigt med motto

Det viktigaste rådet som mor och dotter vill ge till andra som går igenom en stor sorg är att söka stöd hos andra i samma situation för att förstå att man inte är ensam. Det är också viktigt att senare söka sig till människor som hunnit lite längre i sitt sorgearbete för att inse att det kommer att lätta. Att ha ett motto i sitt sorgearbete är något som Andrén-Pada haft.

En dag ska vi dö, alla andra dagar ska vi leva, det har varit mitt motto, säger Andrén-Pada. Det har varit ett viktigt motto för mig att sträva efter, att leva igen och leva ett gott liv.

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP