Hoppa till huvudinnehåll

Mårdhunden - en invandrare med god aptit

Mårdhund.
Många vill se färre mårdhundar i Finlands natur. Mårdhund. Bild: Julian Stratenschulte / EPA / All Over Press mårdhund

Mårdhunden är ett litet hunddjur med en yvig päls. Den har en god aptit och tycker bland annat om fågelungar och fågelägg. Frågan är hur skadlig den är i naturen.

- Mårdhunden ser större ut än den är eftersom den har en yvig päls, säger Jörgen Palmgren som är ornitolog och medverkar i Naturväktarna på Yle Vega.

Ursprungligen kommer mårdhunden från Sydostasien. Den invandrade till Finland via dåvarande Sovjetunionen på 1930-talet. Enligt Palmgren började mårdhunden producera ungar i Finland på 1960-talet.

Mårdhunden äter mångsidigt; allt från fiskar och groddjur till sorkar, fågelägg och fågelungar.

- Särskilt på hösten äter den mycket bär, det syns tydligt på avföringen, säger Jörgen Palmgren.

Ingen naturlig fiende

Palmgren vill inte ta ställning till hur mycket skada mårdhunden gör i naturen. Enligt honom fäller jägare i Finland mellan 100 000 och 170 000 mårdhundar eftersom de upplever att mårdhunden gör stor skada.

Eftersom den har invandrat har mårdhunden få naturliga konkurrenter och fiender, säger Jörgen Palmgren.

Jörgen Palmgren
Jörgen Palmgren. Jörgen Palmgren Bild: Yle / Anne Hämäläinen jörgen palmgren

Palmgren rör sig mycket i skärgården i Hangö och Ekenäs, men han har inte tagit någon mårdhund på bar gärning i fågelbon.

Det som i alla fall är klart är att mårdhunden förökar sig snabbt. Den får mellan 2 och 10 ungar per år och det märks bland annat vid vägrenarna, säger Palmgren.

- De som kör längs med huvudvägarna i september och oktober ser tiotals döda mårdhundar vid vägkanten.

Jörgen Palmgren tycker att det är svårt att säga hur mycket man ska fingra med naturen och om det är nödvändigt att jaga mårdhundarna för att de ska minska i antal.

Fåglarna i farozonen

Skogsbruksingenjör Carl-Johan Jansson vid Raseborgs stad har däremot en tydlig åsikt om saken. Han menar att i synnerhet fåglar är i farozonen då mårdhunden är i farten.

Han berättar också att mårdhunden kan simma långa sträckor.

I Åbolands skärgård märktes en mårdhundshane och det visade sig att den simmade 70 kilometer då den tog sig fram från holme till holme under en period på tre och en halv månad. Den vandrade totalt 700 kilometer, säger Jansson.

- Den stannade några dagar på holmarna och tömde dem på fåglar och fågelägg. Det var en mårdhund på en sommar och man ska tänka på att det finns hundratals mårdhundar i Åbolands skärgård.

"Mårdhunden decimerar ejderstammen"

Carl-Johan Jansson berättar att han för några veckor sedan var till Jussarö i Ekenäs skärgård med Forststyrelsen. Tillsammans fångade de fyra mårdhundar.

- I vår skulle vi i annat fall på Jussarö ha haft 20 mårdhundar till som simmar omkring och tömmer skärgården på fåglar. Redan fyra eller fem mårdhundar gör stor skada.

Mårdhund fångad i KANU-fälla. Fällan fångar mårdhunden levande och kollas/vittjas enligt jaktlagen dagligen
En mårdhund i en fälla. Arkivbild. Mårdhund fångad i KANU-fälla. Fällan fångar mårdhunden levande och kollas/vittjas enligt jaktlagen dagligen Bild: YLE/Henri Koskivirta kanu-fälla

Jansson tillägger att han är ganska övertygad om att det är mårdhunden som främst ligger bakom minskningen i ejderstammen.

- Minkar och havsörnar tar också ejdrar, men mårdhunden är den stora plundraren i naturen nu.

Se Svenska Yles kortdokumentär om Nordens mest förföljda djur: