Hoppa till huvudinnehåll

Marjamäki ryter till: Vi ska inte stirra oss blinda på de unga löftena

Lauri Marjamäki ser bestämd ut.
Lauri Marjamäki menar att Finland har en stark trupp på benen i Helsingfors. Lauri Marjamäki ser bestämd ut. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Lauri Marjamäki,Finlands herrlandslag i ishockey

Då Lejonen inleder EHT har Patrik Laine och Sebastian Aho bytts ut mot Jarno Koskiranta och Mika Pyörälä. En grå massa? Inte alls, säger chefstränare Marjamäki. Vi har spelare som spelar karriärens bästa hockey och ska uppskatta dem, säger Marjamäki till Yle Sporten.

Det senaste året har det mesta i Hockeyfinland kretsat kring den nya generationen superstjärnor. Nu har Sebastian Aho, Patrik Laine och Jesse Puljujärvi dragit till NHL och finns inte på isen i EHT-turneringen i Helsingfors.

Var är ungdomarna i truppen? Blir då bara en grå massa kvar? Absolut inte, säger Lejonlotsen Marjamäki, som eldar upp sig efter Yle Sportens frågor.

– Enligt mig går den här diskussionen åt fel håll. Det blev en hype efter våra segrar i JVM och i U18-VM. Det tar tid för spelarna att nå A-landslagsnivå.

– Vi ska inte stirra oss blinda och ropa efter unga spelare. Vi har spelare som nått sina bästa år och som spelar karriärens bästa hockey. Vi ska uppskatta dem. Vi har ett bra lag.

Enda chansen att visa upp sig?

Den finländska truppen är starkt KHL-betonad. Det gäller sig för spelarna att visa upp sig då chansen finns.

– De är aktuella för VM och i februari inleds slutspelet i KHL. Då behöver de inte nödvändigtvis vara tillgängliga för landslaget. Unga spelare på uppgång kommer med i december och i februari, säger Marjamäki.

Marjamäki: Blir intressant att se Savinainen spela

Marjamäki menar att det finns många spelare att hålla ögonen på i turneringen i Helsingfors. Han är först ovillig att peka ut enskilda spelare, men ger sedan tre exempel.

– Jesse Virtanen och Miro Aaltonen, som kom till laget efter att andra gett återbud. Jag tror att de kommer att klara sig utmärkt. Så ska det också bli intressant att se Veli-Matti Savinainen, som varit het i ligan. Kommer han att kunna spela i samma roll och utnyttja sina styrkor? Jag tror att han också klarar sig i internationella sammanhang.

Savinainen har stått för 17 poäng på 14 matcher i Tappara. Aaltonen, till vardags i Vitjaz i KHL, debuterar i landslaget. Aaltonen och Virtanen kallades in på grund av att Teemu Hartikainen och Joonas Järvinen missar turneringen.

Finland möter Ryssland på torsdag, Tjeckien på lördag och Sverige på söndag. Yle sänder EHT-turneringen i Helsingfors med referat på svenska av Christoffer Herberts.

Sändningsschemat:

torsdag 3.11 Ryssland–Finland, 18.00–21.00 i TV2
torsdag 3.11 Tjeckien–Sverige (sammandrag, spelas i Tjeckien), 22.30–23.30 i TV2. Refereras inte på svenska
lördag 5.11 Sverige–Ryssland, 13.25–5.45 i TV2
lördag 5.11 Finland–Tjeckien, 17.00–20.00 i TV2
söndag 6.11 Tjeckien–Ryssland, 13.25–15.45 i TV2
söndag 6.11 Finland–Sverige, 16.35–20.00 i TV2