Hoppa till huvudinnehåll

Ny bäddavdelning får byggas vid MÖCS

Fasaden av ingången till Mellersta österbottens centralsjukhus.
Arkivbild. Fasaden av ingången till Mellersta österbottens centralsjukhus. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist möcs

Samkommunen Soite som sköter hälso- och sjukvården i Mellersta Österbotten får undantagslov för att bygga en ny bäddavdelning i anslutning till centralsjukhuset i Karleby.

Social- och hälsovårdsministeriet har gett grönt ljus och byggarbetet påbörjas i januari 2017 och beräknas vara klart hösten 2018.

- Det här är en riktigt god nyhet för invånarna i hela landskapet, säger Ilkka Luoma som är vd för MÖCS.

Den lag som trädde i kraft i juni tillåter inte samkommunerna att investera i nya byggnader utan ministeriets samtycke. Men i detta fall ansåg ministeriet att ett nybygge stöder samjourens verksamhet och vården i hela landskapet.

Brist på bäddavdelningsplatser

Karleby har brist på bäddavdelningsplatser och därför har man transporterat äldre till bäddavdelningar runt om i vårdområdet. Yle berättade tidigare i höst om en svenskspråkig 90-åring som skulle transporteras 120 kilometer för vård på en helt finskspråkig ort.

Ilkka Luoma säger att problemet främst varit att Libeckska sjukhuset är i dålig kondition och rumsfördelningen omodern. Tre till fyra patienter bor i samma rum och toaletterna finns i korridoren.

- Det här är inte ändamålsenligt och inte heller hygieniskt. Epidemier sprider sig lätt och medför lidande för patienterna, säger Luoma.

Ny avdelning hjälper både patienter och personal

När patienter måste isoleras så upptas även onödigt många bäddplatser och det ökar trycket på avdelningarna. På den nya bäddavdelningen finns det en eller två platser i varje rum. Det byggs också en sluss mellan korridoren och rummet där personalen kan tvätta händerna och ta på exempelvis skyddshandskar innan de går in till patienten.

- När patienterna flyttar från Libeckska sjukhuset till den nya bäddavdelningen finns de vägg i vägg med centralsjukhuset. Då kan en specialläkare komma över för att undersöka patienten och vi undviker att flytta runt patienter mellan avdelningarna, säger Luoma.

Luoma säger att den nya bäddavdelningen ökar patientsäkerheten och förbättrar även arbetsmiljön för personalen. En välplanerad planerad bäddavdelning är också mera ekonomiskt bärkraftig, då kan man bättre integrera de olika specialiteterna.

- När den nya bäddavdelningen är klart väntar en grundrenovering av hälsovårdscentralen. När hvc är åtgärdat så har vi gått igenom och renoverat hela sjukhuset, säger Ilkka Luoma.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten