Hoppa till huvudinnehåll

Obama kritiserar FBI för ny Clintonundersökning

Bildmontage av två bilder: en föreställande barack Obama och en James Comey
President Barack Obama och FBI-chefen James Comey. Bildmontage av två bilder: en föreställande barack Obama och en James Comey Bild: EPA, Sebastian Dahlström barack obama,James B. Comey,Barack Obama,FBI (artist),Presidentval i USA,USA

USA:s avgående demokratiska president Barack Obama riktade på onsdagen kritik mot den federala polisen FBI som strax inför presidentvalet startat en ny undersökning av presidentkandidaten Hillary Clintons omstridda e-post.

- Normen är att vi inte agerar utifrån insinuationer. Vi agerar inte utifrån ofullständig information. Vi agerar inte utifrån läckor, sade Obama till nyhetssajten Now This News.

Obama påpekade att då partikamraten Clintons e-posthärva utreddes senast i juli gjorde både FBI, justitieministeriet och upprepade kongressförhör bedömningen att Clinton gjort misstag men inget som var tillräckligt för att väcka åtal.

Clinton använde sin privata e-post i tjänsteärenden som utrikesminister, vilket stred mot sekretessbestämmelserna.

Avslöjandena om Clintons ovarsamma hantering av sin e-post har varit ett slagträ i den republikanska motkandidaten Donald Trumps valkampanj.

FBI-chefen James Comey meddelade i fredags att man uppdagat nya meddelanden från Clintons e-post och att FBI inlett en undersökning av dem.

Beskedet från FBI gjorde att Trump knappade in en del av Clintons försprång i opinionsmätningarna inför presidentvalet den 8 november.

James Comey utnämndes till FBI-chef av Barack Obama för tre år sedan. Comey har republikansk bakgrund.

Senatens demokratiska ledare Harry Reid anklagade på söndagen Comey för att ha brutit mot en lag som förbjuder tjänstemän att påverka ett val i USA.

Det amerikanska presidentvalet 2016