Hoppa till huvudinnehåll

Polis om snöföret: Själviskheten i trafiken har ökat

Fyra personbilar kör i trafiken. På vägen syns det slask och vid dikeskanten snö.
Helsingforspolisen uppmanar bilister att ta tid på sig i trafiken när det är snö och slask på vägarna. Fyra personbilar kör i trafiken. På vägen syns det slask och vid dikeskanten snö. Bild: Yle/Christoffer Westerlund slask,dåligt väglag,väglag,Riksväg 25,snö,snöfall,Ekenäs,Västnyland

Snö och kyla förutspås i huvudstadsregionen under de närmaste dagarna.

Det förutspås snöa 5-10 centimeter vid sydkusten under onsdagens lopp och väglaget är redan dåligt i Nyland.

Äldre konstapel Ben Grundström vid Helsingforspolisen tror att vädret igen leder till krockar och avkörningar. Beteendet i trafiken har blivit mera själviskt, säger han.

Helsingforspolisen uppmanar bilister att ta tid på sig i trafiken när det är snö och slask på vägarna.

- Det gäller att ha vinterdäck på bilen och att ha ett tillräckligt säkerhetsavstånd till bilen framför. Om bilkön stannar på grund av till exempel en olycka ska man ha tid att reagera. Åtminstone några sekunder är ett bra säkerhetsavstånd. Vinterdäck är inte ett måste i november, men med bondförnuft anser jag att vinterdäck ska användas i snöföre. När däcken blir fulla med slask är det som att köra på is, säger äldre konstapel Ben Grundström.

"Största problemet mellan ratten och bänken"

Grundström säger att med tanke på Finlands klimat borde halkan inte kunna överraska bilisterna.

- Det största problemet finns mellan ratten och bänken. Körhastigheten och körsättet avgör. Förstås kan det också förekomma överraskningar, men det viktigaste är situationshastigheten och att vara förutseende i trafiken.

Hur förutspår du att den första snön påverkar trafiken?

- Med snart tjugo års erfarenhet kan jag säga att när det snöar sker krockar på infartslederna och eventuellt kör bilar ut i ramperna. Om det är dåligt väder märks det hos polisen.

Som privatperson anser jag att samhället är mera hektiskt i dag. Barnen ska köras till daghem och så skyndar man till jobbet. Körsättet avspeglar sig i hur samhället ser ut.― Ben Grundström, äldre konstapel

Polisen varnar för bilföret på förhand men ändå sker det krockar. Känns det tröstlöst?

- Man hoppas att det har en inverkan när vi i preventivt syfte informerar i till exempel sociala medier. Men det är chauffören som fattar besluten i trafiken.

Tar bilister nuförtiden väglaget bättre i beaktande eller känns det som att bilisterna stressar mera nu än för tjugo år sedan?

- Som privatperson anser jag att samhället är mera hektiskt i dag. Barnen ska köras till daghem och så skyndar man till jobbet. Körsättet avspeglar sig i hur samhället ser ut. Jag vet inte om alla håller med mig, men lindrigt själviskt tänkande om att man ska hinna först har ökat. Fastän man själv är ensam i bilen finns det andra i trafiken som man utsätter för fara, säger Grundström.