Hoppa till huvudinnehåll

Skatten lägst i Larsmo, högst i Kaskö

Hand som håller i många eurosedlar.
Arkivbild. Hand som håller i många eurosedlar. Bild: All Over Press pengar,bank,euro,besparingar,Kassa

I Larsmo undrades det i kommunstyrelsen om man rentav kunde sänka skattesatsen, men någon större diskussion blev det inte, utan man beslöt köra på som tidigare med 19,5 procent.

I Kaskö är läget ett annat. Stadsdirektör Marlene Svens föreslog en höjning till 22,25 procent, men stadsstyrelsen nöjde sig med en skattesats på 22 procent. Förslaget går nu till fullmäktige.

Kaskö lider ännu av sviterna efter Metsä Botnias nedläggning. Arbetslösheten har varit runt 15 procent i flera år, men i år ser det lite bättre ut. I höstas hade arbetslösheten kommit ner till drygt 10 procent. I Kaskö pågår samtidigt samarbetsförhandlingar för att spara pengar. Några årsverken ska bort och det kan också bli permitteringar och indragen semesterpeng.

I Larsmo har läget varit ett annat i flera år. Kommunen har konkurrerat med närmast Pedersöre och Närpes om att ha den lägsta arbetslösheten i Österbotten.

Som lök på laxen kom besked i höstas om att kommunen nästa år får ett skärgårdsstöd på drygt 600 000 euro. Det räddade skattesatsen från en höjning. Men också annars har det gått bra.

Ifjol gjorde Larsmo ett överskott och i år väntas kommunen få ett överskott på cirka 300 000 euro.

Ännu har man inte kommit till skott utan förhandlingarna lär pågå in på nästa år.

Pedersöre kör på samma skattesats som tidigare

Pedersöre kommun behåller inkomstskattesatsen på 20,5 procent också 2017, men inkomsterna räcker inte och ett rejält underskott väntas nästa år.

Årets underskott väntas bli cirka 1 miljon euro. År 2016 kan underskottet bli ännu större, kanske 1,5 miljoner euro. Det är inom specialsjukvården och socialvården man hittar kostnadsökningarna.

Ändå ska kommunen hålla fast vid en oförändrad inkomstskattesats på 20,5 procent, föreslår kommunstyrelsen för fullmäktige.

Stadsstyrelsen i Närpes föreslår 21 procent

Inkomstskattesatsen hålls kvar på 21 procent i Närpes under år 2017. Det föreslår stadsstyrelsen i Närpes för fullmäktige.

Närpes stad klarar sig också nästa år med en oförändrad inkomstskattesats på 21 procent. Ekonomin är rentav bättre än man trodde och man får ett betydligt större överskott i år än de väntade 300 000 euro.

- Vi klarar det bra och ekonomin är i balans, säger stadsstyrelsens ordförande Olav Sjögård.

Med större överskott kan staden minska på upplåningen. De närmaste åren väntar stora investeringar på cirka 7 miljoner euro per år.

Bland annat ska två nya äldreboenden byggas nästa år och högstadiet väntar på en renovering 2019.

Inte heller Korsnäs höjer

Korsnäs höjer inte skattesatsen nästa år. Den bibehålls på 21 procent. Det föreslog kommunstyrelsen på sitt möte i måndags.

- Vi tycker inte att det fanns några tunga skäl till att höja inkomstskatteprocenten i det här läget, säger kommunstyrelsens ordförande Sven-Erik Bernas.

Budgeten är under arbete och har hittills gått bra.

- Precis som alla andra får vi lov att visa återhållsamhet, men det ser bra ut. Budgeten diskuteras ytterligare på kommunfullmäktiges möte nästa måndag. I det här skedet har vi ett utkast som vi jobbar kring, säger Bernas.

Stadsstyrelsen behandlar budgeten den 28 november.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten