Hoppa till huvudinnehåll

Tio pyssel att göra av boksidor

Många olika små pyssel gjorda av gamla boksidor
Många olika tips på hur du kan återanvända böcker och boksidor. Många olika små pyssel gjorda av gamla boksidor Bild: Yle/Lee Esselström pyssel,Strömsö (tv-program),hajbo

Här hittar du tips på hur du kan återanvända böcker som är trasiga eller annars ligger och skräpar. Många små och enkla grejer som passar alla åldrar. Låt boksidorna bli inredningsdetaljer, presenter elller presentförpackningar.

De här tipsen har jag gjort för juniorsajten Hajbo och du hittar video och instruktioner till dem alla i länkarna i listan längst ner i artikeln.

1. Gör ett armband med några väl valda ord från en boksida.

Armband med dekoration av en några ord från en boksida under en glasbubbla.
Armband med dekoration av en några ord från en boksida under en glasbubbla. Bild: Yle/Lee Esselström armband,hajbo,Strömsö (tv-program)

2. Gör en godisgömma genom att skära ut ett hål genom alla boksidorna och limma ihop det som är kvar av sidorna.

Godisgömma i en bok
Godisgömma i en bok Bild: Yle/Lee Esselström pyssel,Strömsö (tv-program),hajbo

3. Dekorera en glasburk från glasåtervinningen med en boksida med urklippt figur och använd som lykta eller pennburk.

En glasburk dekorerad med en boksida används som lykta.
En glasburk dekorerad med en boksida används som lykta. Bild: Yle/Lee Esselström hajbo,Strömsö (tv-program)

4. Dekorera paketen med dekorationer gjorda av boksidor.

Paket dekorerade med boksidor i stjärnfigurer.
Paket dekorerade med boksidor i stjärnfigurer. Bild: Yle/Lee Esselström pyssel,Strömsö (tv-program),hajbo

5. Gör en girlang med figurer klippta av boksidor och ihopsydda på symaskin.

stjärngirlang gjord av boksidor
stjärngirlang gjord av boksidor Bild: Yle/Lee Esselström pyssel,Strömsö (tv-program),hajbo

6. Sy små presentpåsar av boksidor.

presentpåsar sydda av boksidor med stämplade figurer på.
presentpåsar sydda av boksidor med stämplade figurer på. Bild: Yle/Lee Esselström pyssel,Strömsö (tv-program),hajbo

7. Gör personliga ringar med text från en boksida och en stämplad figur.

Två ringar med text under glasbubblor.
Två ringar med text under glasbubblor. Bild: Yle/Lee Esselström pyssel,Strömsö (tv-program),hajbo

8. Återanvänd boken som en liten kruka.

En bok med en succulent plantering i sig.
En bok med en succulent plantering i sig. Bild: Yle/Lee Esselström pyssel,hajbo,Strömsö (tv-program)

9. Gör en tavla av en boksida med en stämplad figur.

En tavla med en ros tryckt på en boksida
En tavla med en ros tryckt på en boksida Bild: Yle/Lee Esselström hajbo,Strömsö (tv-program)

10. Dekorera väggen med en figur gjord av boksidor.

En stjärna gjord av boksidor limmade på en vägg
En stjärna gjord av boksidor limmade på en vägg Bild: Yle/Lee Esselström Stjärna,hajbo,Strömsö (tv-program)

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Rövarrotsaker med grillade fläskkotletter

    Tillredning nedgrävd i het grop ger saftighet och sötma.

    Rotsaker nedgrävda i en het grop i marken blir saftiga och söta. Vi använde potatis, morot, rotselleri och majrova, vilket blev fantastiskt gott med lite grillat kött till.

  • En tripod står alltid stadigt

    En tripod av en gammal vattenventil och några järnstänger.

    En gammal vattenventil och några järnstänger blir en skojig tripod till läderelden

  • Svävande stenar

    Stenar i lera svävar bättre!

    Stenar är perfekta inredningsdetaljer, men vill man hänga upp dem på väggen så är det smart att efterapa dem i lera istället.

  • Stjärna av vass

    Gör en himmeli dekoration till dörr eller vägg.

    Med inspiration från det traditionella himmeli hantverket tillverkar Lee en dörr- eller väggdekoration av vass i form av en stjärna.

  • Ketchup - såsernas sås

    "Ketchup har inte alltid lagats av tomater."

    Ketchup är en ostasiatisk kryddsås som under årens lopp anpassats till västerländsk smak genom stora mängder socker och vinäger. 1876 lanserades tomatketchupen som förändrade såsens popularitet för evigt.

  • Senap - en exklusiv krydda

    om senap

    Idag smetar vi senap på julskinkan, korven eller trycker en sträng ner i ärtsoppan utan att dess mer reflektera över att det faktiskt tog ett bra tag innan denna krydda nådde vanligt folk. Den industriella tillverkningen började först på 1920-talet och det var ytterligare några årtionden senare, med korvkioskerna, som kombinationen korv och senap blev ett måste.

  • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

    Marije Vogelzang är världens första eating designer.

    Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

  • Framtiden blir grå och fylld med luft

    "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

    När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

  • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

    Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

    Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

  • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

Nyligen publicerat - Mat och fritid