Hoppa till huvudinnehåll

Tobias skämdes för sin utbrändhet

Tobias Althoff.
Tobias Althoff mår bra i dag och tycker fler män borde prata om utbrändhet. Tobias Althoff. Bild: Privat tobias althoff

Det är oftast kvinnor som berättar om sin utbrändhet men män drabbas också. En av dem är 25 år gamla Tobias Althoff.

Det tog länge innan Tobias insåg att han var utbränd, men en dag gick det bara inte längre.

- En morgon när jag skulle stiga upp från sängen så gick det inte. Min kropp ville men mitt huvud orkade inte, säger han.

Utbrändheten berodde på flera olika saker. Tobias jobbade ofta på natten och när han var ledig festade han. Det här ledde till att han aldrig fick vila upp sig ordentligt. Dessutom hade han också dåliga matvanor.

- En burnout tar fram en massa gamla trauman också. Gamla problem från min ungdomstid började komma upp och när jag förstod att jag inte kunde fly från dem var jag tvungen att göra något åt saken. Jag var tvungen att börja från noll.

Tyckte det var pinsamt

När Tobias väl insåg att han var utbränd kände han sig skamsen.

- Jag kände mig dum. Jag förstod ju inte först vad det var men när jag hela tiden kände att jag bara ville hem och umgås med mina nära och kära och liksom bara vara, så då märkte jag att det var något konstigt på gång.

Vardagen som utmattad var tung och Tobias höll sig mycket för sig själv.

- Vardagliga saker som att borsta tänderna, gå i duschen, fara och träffa människor … allt var tungt. Jag kände mig nere och jag brydde mig inte om vad andra tyckte. Jag ville bara hålla mig tillbaka.

Men varför kändes det pinsamt?

- Jag har alltid varit en person som ställer upp för mina vänner och jag har alltid prioriterat andra före mig själv. Det var jättetungt att säga nej till saker jag egentligen ville göra, men helt enkelt inte klarade av. Jag visste liksom inte ens om jag skulle orka äta eller borsta tänderna på morgonen.

Män ska vara starka

Tobias tyckte det var hemskt att han inte räckte till och han kände sig svag.

- Jag tror det finns en stolthet inom alla, framför allt bland män. Jag har tidigare också lidit av panikångest men först nu vågar jag prata om det. I männens värld ska man inte prata om utbrändhet. Du går rakt in i väggen och sedan vilar du upp dig och så är det bra. Du reflekterar aldrig över det.

I männens värld ska man inte prata om utbrändhet.

Tobias är annars en öppen person, men när det kommer till det här så känns det svårt att prata om det.

- Det är svårt eftersom mansbilden är så som den är. Men visst har det blivit bättre med tiden. Man talar mer om känslor och det är viktigt.

Tobias säger också att många inte riktigt vet vad utbrändhet innebär. Att man kanske har bilden av att personen bara ligger hemma och gråter dagarna i ända.

Måste förstå att det är okej att må dåligt

Att män inte vågar prata om psykisk ohälsa och utbrändhet är ett stort problem eftersom många lider av det.

- Jag har dragit klubbar där jag träffat flera ungdomar som äter antidepressiva mediciner, och det tycker jag är förfärligt. Det är bra att äta ångestmedicin om det är tungt en stund men det är viktigt att få till en dialog och att faktiskt ta fram att det är okej att du har ett problem, för just nu är det tabu att snacka om det.

I dag mår Tobias bra. Han beskriver utbrändheten som en ond cirkel du måste försöka ta dig ifrån.

- För mig hjälpte det att jag åkte till min familj och bara kunde vara där och känna att jag fick stöd av dem. Om man inte klarar av vardagen ska man tala med någon för det är en allvarlig grej. Det är en seriös situation trots att det känns hur dumt som helst. Små saker kan bli jättejobbiga när du är utbränd.

Vem blir utbränd?

Var fjärde finländare har upplevt symtom på utbrändhet. Kristian Wahlbeck, psykiater och utvecklingsdirektör för Föreningen för mentalhälsa i Finland, listar en del personlighetsdrag som ofta ses hos personer som blir utbrända. Känner du igen dig?

  • Du ställer höga krav
  • Du är flitig
  • Du är samvetsgrann.
  • Du är känslig för kritik.
  • Du försöker vara alla till lags.
  • Du är snäll.
  • Du är osäker och har svårt att förlåta dig själv.